O provocare pentru inginerii romani: sa desprinda in siguranta de pe pozitie fiecare statuie, cu tot cu soclu si fundatie.

Tehnica spectaculoasa a fost folosita la scara mult mai mare, pentru tunelul care leaga Franta de Marea Britanie, pe sub Canalul Manecii. Metoda necesita timp.

Statuile vor ramane aproape doi ani in Parcul Izvor, unde deja se amenajeaza amplasamentul monumentelor. La Universitate vor incepe din octombrie sapaturile pentru o parcare subterana. Abia dupa ce va fi gata, statuile se vor intoarce pe locurile cele vechi, intr-un parculet.

De curand a inceput turnarea betonului intr-unul din tunelurile forate sub prima statuie care va fi mutata. E nevoie de alte 7 zile ca amestecul sa se intareasca, si abia apoi pe aceste grinzi formate poate fi ridicata structura in care va fi inglobata statuia. Trebuie atentie maxima, fiind vorba monumente, cei care le vor transporta risca dosar penal daca le avariaza.

Statuile de aproape 100 de tone fiecare vor fi mutate numai noaptea, in urmatoarele 2 luni, cu platforme de transport agabaritic care au mai tranzitat si cu alte ocazii Capitala. Prima va pleca peste aproximativ 10 zile.