Principalul motiv pentru care Bucurestiul se afla intr-un top rusinos in Europa il reprezinta traficul. 90% din poluarea fonica este produsa de masini, trenuri, tramvaie si avioane.

Pentru a verifica daca zgomotul depaseste normele admise am masurat nivelul decibelilor, in centrul Capitalei. Rezultatul vorbeste de la sine. "Nivelul de zgomot pt apartamente este de 50 de decibeli, acum avem peste 70 de decibeli. Asta inseamna un nivel crescut de poluare", spune Bogdan Lazarovici, inginer acustic la Enviroconstruct.

Zgomotul permanent ne poate afecta sanatatea, de la simple dureri de cap pana la accentuarea problemelor cardiace.

In alte tari, autoritatile au luat deja masuri de prevenire a poluarii fonice. In Paris, de exemplu, s-au amenajat benzi unice pentru autobuze si troleibuze pentru incurajarea circulatiei cu mijloacele de transport in comun. Au fost create piste pentru biciclisti si s-au plantat perdele intregi de arbori, care absorb zgomotul. Acestea sunt masurile pe care trebuie sa le luam si noi spun ONG-urile.

Harta de zgomot in care Primaria Bucuresti va investi 300.000 euro presupune localizarea zonelor "galagioase".

"Toate statele membre ale UE  au obligatia de a transmite Comisiei Europene hartile strategice pt aglomerarile urbane de peste o suta de mii de locuitori"
, spun reprezentantii Primariei. 

Oficialii sunt obligati de Uniunea Europeana sa protejeze de zgomot scolile, spitalele, caminele de batrani si cartierele de locuinte. Termenul limita este ianuarie 2014.