Intre orasele din centrul si estul Europei mai scumpe decat Bucurestiul se afla Zagreb (50), Praga (63), Sofia (66), Budapesta (69), Varsovia (70) si Belgrad (73), potrivit firmei britanice de recrutare ECA International.

In Europa, capitala norvegiana Oslo este orasul cu cele mai mari costuri pentru expati si este pe locul al doilea in lume in aceasta privinta, fiind urmata de Stavanger din Norvegia (locul patru in lume) si orasul elvetian Zurich (locul sase in lume).

Mai scump si pentru expatii din Elvetia

Intre orasele europene analizate, cresterea costului vietii este cea mai perceptibila in Elvetia. In pofida inflatiei foarte scazute, Zurich a urcat de pe locul 10 pe 6 in clasamentul mondial, ca urmare a aprecierii puternice a francului elvetian.

Orasele cu cel mai puternic recul al costului vietii sunt din Turcia si Germania. Astfel, Istanbul a coborat de pe locul 60 pe 78, iar Munchen de pe pozitia 35 pe 60, in clasamentul general.

Intre 2010 si 2011, Parisul a coborat de pe locul 16 pe 20, in topul mondial, ca urmare a deprecierii euro. "Dificultatile economice pe care le traverseaza unele tari europene au impact asupra euro", a declarat Fredéric Franchi, director la ECA International. Franchi a explicat ca o consecinta directa a deprecierii euro este ca numeroase orase europene au coborat in clasamentul mondial.

Aceasta tendinta a aparut recent, iar companiile tin tot mai mult seama de diferentele de cost al vietii in stabilirea primelor varsate expatilor. Acest fapt permite europenilor care pleaca sa lucreze in Asia sau Australia sa isi conserve nivelul de trai si puterea de cumparare.

Chisinaul ocupa pozitia 78, ultima in Europa.

La efectuarea clasamentului, ECA International a evaluat 400 de orase la nivel mondial.

Care sunt cele mai scumpe 10 orase din lume

Cel mai scump oras din lume este, fara doar si poate, capitala Japoniei. Cheltuielie de baza in orasul nipon, cele cu mancarea, sunt cu 35% mai mari decat cele din New York.

In ceea ce priveste costurile cu imbracamintea, acestea sunt cu 89% mai ridicate decat cele din New York, sustin emigrantii chestionati de ECA.

Spre exemplu, un burger costa in New York 6,67 dolari si 8,18 dolari in Tokyo, iar un kilogram de mere 8,18 dolari spre deosebire de 3,18 dolari cat valoreaza in State.


Citeste si:

Grecia a primit cel mai slab rating de tara din lume. E sub Pakistan

Dacia, in corzi. Chinezii vor produce in Bulgaria cea mai ieftina masina - Voleex C10. VIDEO