Noile tarife vor fi valabile o perioada de trei luni.

Totodata, pretul agentului termic si al apei calde va scadea cu 5,1% in Sofia, cu 5,2% in Plovdiv si Burgas si cu 5,7% in Pleven. In orasele Varna, Vrata, Velikp Tarnovo si Kazanlak, reducerile vor fi cuprinse intre 4,6% si 5,5%.

In Bulgaria, ieftinirea este posibila ca urmare a evolutiei pretului pe plan mondial, modificarii cursului leva/dolar, a acordurilor incheiate recent privind pretul gazelor importate din Rusia, dar si a intelegerilor cu Melrose Resources, o companie din Marea Britanie cu operatiuni in Marea Neagra

In Romania, diverse mijloace de informare in masa anunta iminente scumpiri la energie si la gaze naturale de la 1 ianuarie.

Operatorii au cerut in cazul gazelor naturale aprobarea unor scumpiri de doua cifre!

Ce spun autoritatile? Factura lunara la energie ar putea creste in 2011 in medie cu 2 lei, ca urmare a introducerii unei contributii pentru sprijinirea productiei de energie in unitati de cogenerare de inalta eficienta, scrie Mediafax.

"Orice consumator va plati 20 lei/MWh (0,02 lei/kWh - n.r.) pentru energia produsa in cogenerare", a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Iulius Plaveti.

El a adaugat ca, deocamdata, ANRE nu are date care sa indice o crestere a pretului electricitatii sau al gazelor naturale in anul urmator.

Consumul mediu anual in Romania pe gospodarie este de 1.200 kWh (100 kWh pe luna), asfel ca un consumator ar urma sa plateasca anual in plus la factura o suma de 24 lei.

Valoarea contributiei va fi inclusa in factura lunara la electricitate transmisa consumatorilor, potrivit unui proiect de ordin al presedintelui ANRE.