Nici macar nu avem motive ca sa trecem noi granita, pentru ca vin vecinii peste noi. Dulciurile, branzeturile si carnurile lor se gasesc deja in sute de magazine, sunt proaspate, au aviz sanitar-veterinar si cel mai important: sunt mai ieftine.

De la Ruse si pana in Berceni, cozonacii nici nu apuca sa se raceasca.

Un "producator bulgar de cozonaci" spune ca aprovizioneaza deja 50 de magazine in Bucuresti si ca afacerea ii merge bine.

"Toate produsele sunt de astazi, in fiecare zi se aduce marfa", explica el.

Ce i-a atras pe bulgari la noi? Evident, mirosul banilor, dar si lipsa de formalitati. Pentru ca suntem colegi in Uniunea Europeana, afacerea nu este import-export, ci achizitie intracomunitara. Asadar, e nevoie doar de un aviz sanitar si de traducerea etichetei in limba romana.

In sudul tarii, placinta se cuibareste aproape exclusiv in foi bulgaresti pe care poti sa le umpli cu 5 feluri de branza, tot bulgareasca. Toate, sunt cu 20% mai ieftine ca ale noastre!

Acum, si macelarii din Ruse testeaza terenul.

Experienta porcului bulgaresc in Romania este destul de limitata.

Abia acum doi ani, Comunitatea Europena a permis Bulgariei sa vanda si in alte tari, dupa o lunga perioada de interdictie datorata pericolului de pesta porcina. Astazi, au un oarecare avantaj, pentru ca la ei TVA nu a crescut. Pe de alta parte, romanii sunt inca foarte atasati de porcul autohton.

La sunca, slanina, kaizer si toba diferenta de pret este de cel mult 10 la suta, insa economia e cam de 200 de lei, la un cos de Craciun cu 10 kg de carne, 3 cozonaci, 4 bucati de branza, 2 placinte si un platou cu mezeluri.

Cat costa produsele bulgaresti?

COZONAC - 6,5 LEI
PAINE FELIATA ALBA/ NEAGRA/GRAHAM 500 G - 2 LEI ; 2,3LEI - 650 G
GOGOSI - 1 LEU
CORNURI - 1,5 LEI
TELEMEA DE VACA - 8,5 LEI/ KG
PULPA DE PORC - 16 LEI/ KG
SLANINA AFUMATA - 10 LEI/KG