Patru burse de doctorat in domeniul energiilor regenerabile si 17 burse de master si de schimb de experienta stiintifica vor fi acordate unor tineri romani in baza unor parteneriate care vor fi incheiate, joi, de Ambasada Frantei la Bucuresti, se arata intr-un comunicat citat de Mediafax.

Ambasada Frantei in Romania, Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania si mai multe companii franceze vor semna, joi, mai multe parteneriate care au ca scop promovarea cercetarii, schimbul de experienta a studentilor si integrarea profesionala a tinerilor romani talentati prin intemeierea unui program de burse cofinantate de licenta si de master.

Potrivit Ambasadei Frantei in Romania, companiile BRD, GDF-Suez, KPMG, Lafarge si Saint Gobain vor semna un parteneriat cu Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania, cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si cu Ambasada Frantei din Romania pentru a finanta patru burse de doctorat in co-tutela, in sectorul energiilor regenerabile.

"Bursele au fost create in concordanta cu Cartea alba a Energiei (publicata in martie 2011) si au scopul de a promova dezbaterile pe tema legaturilor dintre cercetare si inovatiile puse in aplicare in domeniul energiei din Romania si de a genera noi sinergii intre Romania si Franta. Pe parcursul a trei ani, candidatii alesi isi vor petrece perioade de timp egale in Romania si in Franta. In colaborare cu laboratoarele de elita franceze si romane, ei vor lucra la o cercetare inovatoare intr-un domeniu in plina dezvoltare", se arata in comunicat.

Alte 17 burse de master si de schimb de experienta stiintifica de inalt nivel vor fi infiintate pentru anul universitar 2012/2013 de catre companiile BRD, Dalkia, Eurocopter Romania, THALES, GDF SUEZ, Lactalis, Michelin, Renault-Dacia, Maïsadour si cabinetul de avocatura Gide Loyrette Nouel, in parteneriat cu Ambasada Frantei din Romania, pentru a permite tinerilor romani cu un mare potential de a beneficia de formare in Franta si de a capata cultura organizationala a grupului.

"La intoarcere, ei vor fi in masura sa ocupe posturile importante din companiile care i-au sustinut", se mai arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, aceste angajamente reprezinta o investitie totala de aproximativ 180.000 de euro, din partea companiilor franceze din Romania.