Criza economica macina toata Europa, iar pentru multe state faptul ca au propria lor moneda in acest moment este un avantaj pentru ca pot folosi cursul de schimb ca un instrument de stimulare a exporturilor si reducere a importurilor. De asemenea, cursul poate fi folosit pentru a taia puterea de cumparare in valoare reala ca o solutie pentru rezolvarea problemelor bugetare.

Cel putin pana in acest moment, Romania are 2015 ca data oficiala pentru adoptarea euro. Acum, acest obiectiv pare mai greu de atins decat de indeplinit, avand in vedere criteriile economice pe care trebuie sa le indeplineasca Romania pentru a intra in clubul celor 17 tari cu euro: deficit bugetar scazut, inflatie si dobanzi mici, si posibilitatea sustinerii unui anumit nivel al ratei de schimb leu/euro.

Pentru toti romanii care muncesc in Europa si pentru cei din tara care calatoresc liber in Europa, adoptarea euro din punct de vedere psihologic este deja un fapt.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, care a trait pe viu toate evenimentele majore economice din ultimele sase decenii, are o teorie personala interesanta. El spune ca pentru Romania s-ar putea ivi sansa de a trece la euro mai repede decat ne-am fi asteptat. Dar cu conditia sa se repete istoria, in spirala.

"In anii '90, intr-un moment in care economia de piata cucerea spatii largi pe planeta, Uniunea Europeana se vedea in pericol de a se trezi, intr-un viitor nu foarte indepartat, aruncata afara din elita puterilor economice ale lumii. Solutia a fost extinderea. Si astfel, Romania si-a putut impune vointa de a adera la Uniunea Europeana in 2007. Ei bine, problemele si mai complicate cu care se confrunta acum moneda europeana ar putea fi solutionate in acelasi fel. Prin extindere, deci.
Extinderea zonei euro pe intinsul intregii Uniuni Europene. Vreau sa fiu bine inteles, nu am privilegiul unor informatii confidentiale. Si nici nu dispun de o analiza a Bancii Nationale. Vad insa ca o astfel de directie va fi greu de evitat."

Citeste continuarea pe www.zf.ro