Domnul Florea mai pastreaza si acum epava masinii in care a murit fiul sau acum cinci ani. Pentru ca soferul care a provocat accidentul nu avea polita RCA, daunele morale au fost stabilite de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, o institutie finantata de companiile de asigurari, care a calculat daune morale de 5000 de euro. Rudele au mers in fata judecatorului, iar acesta a creascut suma la 45.000 de euro.

De altfel, fondul intervine si in situatia in care soferul care provoaca accidentul nu este cunoscut. In rest, atunci cand vinovatul este identificat si are o polita RCA, compania de asigurari care a emis-o plateste daunele morale. Pentru a le stabili, asiguratorii se folosesc de un ghid care ia in considerare media daunelor acordate de instante in 2009 si 2010.

Companiile de asigurari platesc daune morale in jur de 12.000 de euro unei sotii care si-a pierdut sotul intr-un accident. Copilul care si-a pierdut parintele intr-un accident primeste daune morale de 10.000 de euro. Cel mai mult primesc parintii unui copil decedat, 17.000 de euro, intr-un accident, iar cel mai putin fratii, 7000 de euro.

In schimb viata unui italian valoreaza in ochii companiilor de asigurari 200.000 de euro, in Grecia se acorda 50.000 de euro, iar in Ungaria doar 7000. In tarile nordice daunele morale nu se platesc, dar sunt calculate generos cele materiale, explica avocatii.

Potrivit companiilor de asigurari, daunele morale acordate in Romania sunt mai mici si din cauza ca la noi salariile nu sunt atat de mari ca in Vest. In plus, cei care solicita despagubiri in instanta pierd o parte din suma pentru ca platesc onorariile avocatilor.

Sorin Greceanu, directorul Fondului de Protectie a Victimelor Strazii: "Au un contract in spate prin care percep si 50%"

Jercan Ionut, avocat: "Asiguratorii si-au facut un calcul economic si in functie de acest calcul care include un profit au ajuns la aceste despagubiri."

Cea mai mare dauna morala platita in Romania a fost de 850.000 de euro. Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv prejudicii morale, limita de despagubire este de 5 milioane de euro.