Nu pretutindeni pe glob insa oamenii sunt obisnuiti cu un asemenea comportament. In alte parti ale lumii, faptul ca lasi bani peste nota de plata demonstreaza ca esti un turist aflat in locul nepotrivit, care nu cunoaste culturala locala. 

Mai jos gasiti cateva reguli de conduita si eticheta in diverse tari de pe mapamond.

Orientul Mijlociu

In tarile din Orientul Mijlociu, cei care lucreaza in domeniul serviciilor primesc bacsisuri mici, potrivit Conde Nast Traveler, citat de Business Insider.

De exemplu, in Dubai, personalul din servicii percepe 10% din taxele de rezervare la hotel ori notele de plata din restaurante sau baruri. De obicei, angajatii isi impart bacsisurile intre ei, insa de regula, clientii le lasa doar celor care ii servesc. Consumatorii extrem de multumiti pot lasa cateva bancnote in plus.

In Egipt, de regula, la notele de plata se adauga 10% din valoarea ei, lucru consemnat de altfel si pe chitanta. La acestia se mai adauga intre 5 si 10% bacsis, in functie de generozitatea clientilor. Personalul din cluburi si restaurante prefera dolarii cand vine vorba despre valuta, chiar in defavoarea monedei locale, noteaza Business Insider.

In Israel, bacsisul este inclus in totalul sumei de plata, dar si aici se obisnuieste sa se adauge ceva bani extra. Unul sau doi shekeli (moneda israeliana) se dau valetului de la hotel, sase shekeli pentru portar si patru astfel de monede pentru menajere.

America

Si in Argentina se obisnuiesc bacsisurile de 10% in restaurante. Nu sunt recomandati insa dolarii, iar consumatorii sunt sfatuiti sa aiba intotdeauna la ei rest deoarece localurile sustin adesea ca nu au sa le schimbe bani mari.

In Brazilia nu se lasa baccis in restaurante deoarece un procent de 10% este inclus in nota de plata in mod automat, pentru servire.

In Canada, personalul din servicii considera ca ceea ce fac necesita un bonus, in orice situatie. De aceea, clientii lasa intre 15 si 20% din consumatie. Niciodata monede, intotdeauna hartii. Si asta deoarece monedele nu sunt foarte apreciate cand vine vorba despre bacsis.

Daca ajungeti prin Mexic, aflati ca si aici se obisnuieste un bacsis in valoare de 15% din nota de plata. Se prefera intotdeauna cash-ul. Desi dolarii sunt acceptati, banii extra in moneda locala sunt mai apreciati.

Europa

Bacsisurile nu trebuie niciodata lasate pe o nota platita cu un card de credit atunci cand calatoriti in Europa. S-ar putea sa fiti dezamagiti de serviciile pe care le primiti apoi. In Franta, de pilda, daca pe nota de plata apare o sectiune intitulata „Service compris”, inseamna ca nu este necesar sa lasati bacsis.

In Italia se obisnuieste un bacsis mai mare de 10% din consumatie.

In Spania, turistii lasa intre 7 si 13% din nota de plata. Daca insa serviciile sunt extrem de proaste, se pot ridica si pleca fara sa plateasca, fara ca nimeni sa protesteze.

In Marea Britanie, daca un anumit serviciu nu este inclus pe nota de plata, bacsisul este mai mult decat evident. Nu sunt obligatorii insa bacsisurile in puburi, insa in restaurante clientii lasa intre 10 si 15% din ceea ce consuma.

Asia si tarile localizate in sudul Oceanului Pacific

In India se considera onorabil 15% din consumatie. La hotel, 250 de rupii pentru menajerie inseamna putin, iar turistii pot fi luati prin surprindere cand unii membri ai personalului pot pretinde bacsis fara sa faca nimic in schimb. Desi sunt acceptati, dolarii nu se afla printre monedele preferate ale indienilor.

In tari precum China sau Japonia, oamenii nu obisnuiesc sa plateasca in plus pentru niciun serviciu.

Citeste si:

Conteaza eticheta in afaceri? Cum te comporti cu partenerii din alte culturi