Sievertul (simbol: Sv) reprezinta doza de iradiere, evaluand cantitativ efectele biologice ale radiatiei. Sievertul masoara cantitatea de radiatii absorbite de o persoana.

Potrivit www.informationisbeautiful.net , care a realizat graficul, numeroase activitati zilnice, chiar si cele mai banale, ne expun radiatiilor.

De exemplu, daca locuiti intr-o cladire din piatra, caramida sau beton timp de un an, va expuneti unor radiatii de 70 de microsieverti, iar doza de radiatii pe care o persoana o absoarbe din alimente in timpul unui an este de 400 de microsieverti.

Fumatul unui pachet si jumatate de tigari in fiecare zi timp de un an cauzeaza absorbtia a 36 de milisieverti, iar la 100 de milisieverti exista riscul dezvoltarii cancerului. Daca doza anuala ajunge la 500 de milisieverti, o persoana din 250 poate dezvolta cancer.

La o radiatie de 2.000 de milisieverti intr-un an, o persoana poate avea simptome de greata si voma, insa se va recupera. O doza de 10.000 de milisieverti absorbiti intr-un an este considerata fatala. In radioterapia pentru cancer este folosita o doza de 20.000 de milisieverti.

Un nivel al radiatiilor de 100.000 de milisieverti provoaca voma imediata si coma, iar moartea survine in cateva ore.