Intr-un local din Bacau, s-a pastrat gramajul de anul trecut, dar s-au schimbat felurile de mancare. Pe scurt, se merge pe stilul tocana si ceafa de porc cu cartofi natur. Adica fierti, dar suna mai bine in frantuzeste. Si altii au avut idei similare.

Revelionul este "a la belle epoque", deci frantuzesc. Mancarea, ni se spune, e ca pentru sange nobil. Atat ca ai nevoie sa asortezi la meniu si un dictionar.

„D'autre-mer” - adica un peste similar cu dorada, parfumat cu rozmarin si inviorat cu spanac; apoi, muschi de vita de Argentina cu piure de dovleac si sos de scortisoara. Tort ca la Paris, stropit cu ciocolata. Un astfel de meniu, cu ingrediente aduse din capitala Frantei, costa 500 de lei!

La Braila, in schimb, toate comenzile au ajuns la timp de la buticul din colt si de la piata. Se ordoneaza pe masa covrigei, biscuiti sarati si alune in coaja. Totul e proaspat scos din pungute! Sau bine pastrat de la Craciun. In bucatarie asteapta, cu copanele-n sus, si rate de casa la un meniu de 130 de lei.

Dar daca mai pui 100 de lei, ai sanse la creveti picanti, somon cu portocale, gorgonzola si mozzarella, in buricul targului, la Bucuresti. Aici, petrecerea se numeste "cappodanno", adica tot Revelion, zis in italiana. Meniu prin excelenta mediteranean, cu fructe de mare cat cuprinde. Pret 250 de lei.