Cinci mii de oameni vor putea lua parte la slujbele oficiate in noul lacas. Acesta va fi mai impunator decat Casa Poporului si va fi vizibil din orice punct al Capitalei, avand de 5 ori inaltimea Coloanei Infinitului.

Pana in prezent, am construit 15% din Catedrala Mantuirii Neamului, anunta triumfator site-ul pus la punct de Patriarhia Romana, pentru promovarea viitorului lacas. Fundatia si primul nivel de la subsol sunt gata, iar edificiul se inalta deja deasupra pamantului. La final ansamblul se va ridica semet la 120 de metri inaltime, cat un bloc cu 40 de etaje.  

Pana acum, lucrarile au inghitit "55 de mii de metri cubi de beton si 13 mii de tone de armatura". In viitoarea biserica spatiu va fi cat sa adaposteasca toata populatia unui oras mic. 5.000 de enoriasi pot fi gazduiti simultan in incinta catedralei.

In jurul piesei centrale grandioase vor aparea patru edificii separate. Casa Sfantului Apostol Andrei va fi un fel de hotel monastic, in care vor putea innopta preotii care sosesc pentru diverse evenimente. Pentru oamenii Bisericii se pregatesc 90 de camere de pensiune, o sala multifunctionala cu 150 de locuri si o sala de mese de 100 de locuri.

Casa Sfantului Apostol Petru va deservi pelerinii mireni, adica enoriasii obisnuiti. Apoi, Casa Sfantului Apostol Pavel este menita ca un centru cultural misionar, cu sali pentru intalniri religioase si cursuri, biblioteca, spatii de expozitie si sala de conferinte.

In fine, Casa Sfantului Apostol Luca are descrierea unui spital bisericesc. Reprezentantii cultului ortodox sustin ca in plan sunt cabinete de consultatii si camera de primire a urgentelor, cu bloc operator si terapie intensiva. Tot aici ar fi o aripa dedicata unui centru de cazare pentru batrani si bolnavi. Detalii despre cine si cu ce taxe ar beneficia de servicii nu se cunosc inca.

Intr-un an, s-au inregistrat pe site-ul "Construim catedrala", numai 766 de donatii private. Deci grosul banilor au venit de la Guvern (anul trecut, 19 milioane de lei), de la primariile de sector si de la Primaria Generala Bucuresti (18 milioane de lei, similar cu 2011).

Nota de plata se va ridica, probabil, la 400 de milioane de lei. Bani din care s-ar putea construi 1.500 de scoli. Sau 300 de kilometri de autostrada. S-ar putea utila cu aparatura de top 40 de centre medicale de excelenta. S-ar finanta 8.000 de transplanturi. Sau 800 de mii de nasteri.

Prima ocazie oficiala va fi sambata, 27 aprilie, cand pelerinajul ortodox de Florii va avea ca punct de plecare, dupa liturghie, noua Catedrala a Neamului. Enoriasii vor merge in procesiune de la bisericuta de langa santier pana la actuala Catedrala Patriarhala. Acest eveniment din Sambata lui Lazar aduce aminte de intrarea triumfala a lui Isus in cetatea Ierusalimului.

Mai mult, vecernia, adica slujba de seara, va fi tinuta la situl Catedralei Mantuirii Neamului. Daca ploua, o parte din credinciosi vor fi adapostiti in paraclisul de langa santier, care poate gazdui in jur de 200 de oameni.