Patronii spun ca numarul clientilor care le trec pragul nu s-a schimbat. Ba, dimpotriva, in unele zile e chiar mai mare. Cei mai incantati de schimbare par sa fie parintii, care au acum mai multe locuri unde pot iesi la masa, impreuna cu cei mici.

"Este foarte bine ca s-a interzis fumatul. Putem sa venim si sa servim ceva. De fapt, este unul dintre motivele pentru care vizitam astfel de restaurante", spune o clienta.

Fara sa fie obligati de o lege, mai multi patroni din Capitala au decis sa interzica fumatul in restaurantele lor.

Iulian Ciobanu, sef de sala: "Restaurantul nostru a ajuns la concluzia ca fumatul pasiv dauneaza mult mai mult, in lumea civilizata, intr-adevar, nu se fumeaza in timpul mesei."

"Pentru noi e mai bine ca nu se fumeaza. Daca cineva vrea sa fumeze, e mai bine sa fumeze afara, pentru sanatatea persoanelor si a copiilor care sunt inauntru", este de parere un italian.

Si intr-un alt local, din decembrie, fumul de tigara a devenit istorie.

Adrian State, administrator restaurant: "Ne-am dorit foarte tare ca clientii nostri sa se bucure de un mediu curat in care sa se poata bucura de mancare. Clientii sunt la fel de multi ca si inainte."

Intr-un astfel de restaurant in care fumatul s-a interzis de curand, cei care vor sa-si aprinda o tigara trebuie sa infrunte gerul de afara, insa intr-un spatiu special amenajat cu incalzitoare si bancute.

"Foarte frig si nu neaparat foarte placut. Cred ca as merge mai degraba pe o varianta de mijloc a unor spatii special amenajate care sa acopere un nivel minim de conditii de sanatate", spune o femeie.

Medicii atrag atentia inca o data ca acest viciu nu face bine nimanui.

Teodora Sarbu, psiholog clinician: "Exista un risc mult mai mare in cazul persoanelor care stau in fum de tigara de a face astm, boli de inima, mucoasa nazala sufera, iritatile oculare pot duce spre cronicizare."

Legea antifumat a iscat adevarate dispute. Iar 33 de senatori si deputati s-au adresat Curtii Constitutionale si au sesizat ca legea care interzie tigara in spatiile publice este o "ingerinta nepermisa" in modul de viata al oamenilor. Curtea Constitutionala va discuta contestatia in 27 ianuarie.