Deocamdata, vremea calda va ramane la fel inca o saptamana. Incepand cu 17 noiembrie insa, meteorologii anunta ploi in toata tara, iar din 21 se raceste simtitor. Asadar, inceputul iernii se anunta unul normal.

Seful ANM nu a exclus insa posibilitatea ca in anumite perioade de timp si in anumite zone sa apara fenomene meteo extreme, aratand insa ca acestea vor putea fi prognozate cu maximum 10 zile inainte de a se produce.

"Spun ca va fi o iarna normala. Asta nu inseamna ca nu putem avea, intr-o anumita zona, o perioada de o saptamana sau chiar mai mult, cu minus 35 de grade sau cu zapada de zeci de centimetri", anunta meteorologii.

In luna decembrie, temperaturile se apropie de valorile obisnuite pentru acea perioada, exceptand centrul si nordul tarii, unde va fi ger. Cu alte cuvinte, ne putem astepta si la temperaturi cu plus, dar si la minus 30 de grade Celsius.

In orice caz, nu vom avea o luna a cadourilor fara zapada: va ninge abundent in vestul si nord-vestul Romaniei.

Ianuarie se anunta extrem de friguroasa, iar meteorologii prognozeaza si viscole. Asta inseamna ca traficul se poate ingreuna mai ales in vestul si centrul tarii, acolo unde zapada va fi din belsug.

Prognoza detaliata pe 3 luni

Noiembrie

In luna noiembrie se vor inregistra "valori apropiate" de normele climatologice lunare in majoritatea regiunilor Romaniei. In centrul si nordul tarii, temperaturile medii lunare se pot situa chiar sub mediile multianuale pentru aceasta perioada. Precipitatiile pot fi si ele in cantitati normale, insa local in vestul, centrul si nord-vestul tarii pot cadea cantitati de precipitatii mai mari decat mediile multianuale.

Decembrie

Situatia arata aproximativ la fel si pentru luna decembrie, temperaturile fiind aproximativ similare, chiar putin mai mari decat media lunara multianuala. Precipitatiile vor fi si ele apropiate de normal, cu exceptia unor zone din vest si nord-vest, unde cantitatea poate depasi norma.

Ianuarie

Si in ianuarie 2011 regimul termic va fi in general peste media lunara, exceptie facand nordul si centrul tarii, unde temperaturile pot fi mai scazute. Cantitatile de precipitatii nu depasesc valorile normale decat, posibil, in vestul si centrul tarii.