Ce miza are legea falimentului personal si de ce se opun bancherii?
Un proiect al legii falimentului personal, initiat in toamna trecuta de senatorul PD-L Iulian Urban, alaturi de alti colegi de partid, vine sa reglementeze un domeniu sensibil, al executarii contractelor de credit, scrie Ziarul Financiar, in editia de astazi. Peste 10% dintre clientii persoane fizice inregistreaza in prezent restante la plata ratelor la credite, iar numarul executarilor de bunuri facute de banci ajunge la cateva sute lunar.
In prezent, bancile pot executa in linii mari orice bun si orice venit al debitorului pe termen nelimitat pentru a-si recupera integral creantele, chiar daca in contractele de credit nu sunt stipulate in mod explicit.
Proiectul, un document de 14 pagini, prevede instituirea unor proceduri de insolventa si faliment pentru persoanele fizice, asemanatoare celor pentru companii, prin care debitorul poate obtine o anumita protectie si chiar stergerea partiala a datoriilor, in cazul in care bunurile acestuia nu sunt suficiente pentru acoperirea datoriilor.
Proiectul legii, care permite debitorilor persoane fizice sa isi declare insolventa in cazul in care au ajuns intr-o situatie de supraindatorare si nu mai pot face fata datoriilor, a trecut de Senat cu 72 de voturi pentru si 3 impotriva si asteapta acum votul Camerei Deputatilor, care are rol decizional.
Citeste continuarea in Ziarul Financiar
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Cîţu: Pe termen scurt, va trebui să găsim o modalitate de a construi sau moderniza spitale prin parteneriat public-privat
Invață să ții sub control cheltuielile de sărbători. Cum funcționează cardul de cumpărături
Despre e-commerce în pandemie, cu Florin Filote, vicepreședinte eMag. În e-commerce nu mai putem vorbi de livrare standard
