"Procurorii romani l-au retinut miercuri pe precedentul ministru al Finantelor, acuzat de luare de mita, inclusiv lingouri de aur si un tablou al pictorului impresionist francez Auguste Renoir. Procurorii spun ca Darius Valcov a ascuns tabolul, trei kilograme de aur si echivalentul in numerar al sumei de 410.000 de dolari in seiful unui prieten, din 2011", scrie Associated Press, preluata de Mediafax.

"Intr-un alt caz, parlamentarii romani au respins anularea imunitatii lui Dan Sova, un senator din cadrul partidului de guvernamant suspectat de coruptie. (...) Votul a fost criticat de ambasadele Statelor Unite, Marii Britanii si Olandei, care au atras atentia ca Parlamentul nu ar trebui sa obstructioneze anchetele in cazuri de coruptie", subliniaza Associated Press.

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost retinut, miercuri dupa-amiaza, de procurorii DNA, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri. Cererea DNA privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul lui Darius Valcov a fost aprobata, miercuri, de Senat, fiind inregistrate 97 de voturi "pentru", 48 "impotriva" si cinci abtineri.

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat, in 19 martie, aviz de la Senat pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Valcov, pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate. Potrivit DNA, Darius Valcov ar fi obtinut astfel mai multe bunuri, intre care trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei. Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif.

Senatorii au respins, miercuri, solicitarea procurorilor DNA pentru retinerea si arestarea senatorului PSD Dan Sova in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari. Rezultatul oficial al votului senatorilor in cazul cererii DNA vizandu-l pe Dan Sova a fost de 79 de optiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate. Ulterior, Dan Sova a anuntat ca a luat decizia de a se autosuspenda "din toate functiile detinute in cadrul PSD" si a sustinut ca votul din Senat ii va permite sa se apere "asa cum se cuvine", daca dosarul sau va ajunge in instanta. Presedintele Klaus Iohannis afirma, dupa ce Senatul a respins cererea DNA de arestare a lui Sova, ca nu poate trece cu vederea faptul ca Parlamentul a blocat iar o cerere a justitiei, aratand ca, intr-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija in instanta.

Ambasada Olandei a precizat, miercuri, ca urmareste "cu ingrijorare si cu surprindere" evolutiile privind ridicarea imunitatii parlamentarilor, mai ales in contextul in care partidele politice si-au luat angajamentul de a lupta impotriva coruptiei, dupa ce Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a lui Dan Sova. Si ambasada SUA a precizat ca imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv pentru a evita tragerea la raspundere a unor persoane si ca trebuie sa se permita anchetarea cazurilor de coruptie si aplicarea legii, iar ambasada Marii Britanii a precizat ca monitorizeaza evolutiile din domeniul justitiei, inclusiv deciziile Parlamentului in ceea ce priveste imunitatea parlamentara.