Olimpicii romani au facut astazi ca sala Transilvania de la Palatul Victoria sa fie aproape neincapatoare. 138 de elevi impreuna cu profesorii au venit din toate colturile tarii pentru a lua premiile promise de guvern.

Premiatii nu se gandesc deocamdata la politica, ci la pasiunile lor. Ioana Vancea, de exemplu, este din Bistrita si iubeste literatura. In ultimii doi ani a castigat cate o medalie de argint la Olimpiada internationala de limba, comunicare si literatura romana. "Mie chiar mi-a placut, nu a fost un efort, e bine e sa faci ce-ti place", spune ea. Fata a terminat liceul in vara si a intrat la Facultatea de Filologie pentru ca vrea o cariera in acest domeniu.

Costin Oncescu este probabil cel mai tanar dintre cei care au luat un premiu. La 13 ani se numara printre cei mai buni din tarile balcanice la informatica, dar si la alte materii. Nu a uitat insa nici de joaca sau de sport, chiar daca munceste foarte mult. "In medie cinci ore pe zi. Am fost si la olimpiada de matematica. Sambata tot ce fac e sa ma joc, duminica imi fac temele. Anul trecut am fost si campion national la volei, numai ca anul asta am avut o problema la genunchi si n-am mai putut sa joc", spune el.

Secretul succesului este sa iti placa ceea ce faci, spune si tanara care a luat medalia de argint la consursul european de biologie, la care probele sunt practice. "Am identificat anumite insecte pe baza unei chei de determinare dihotomice si am incapsulat alge ca sa vedem care care este metoda cea mai buna de a produce oxigen pentru astronauti, cel chimic sau cel biologic reprezentat de alge", explica Teodora Telecan, premiata la biologie.