Dosarul a fost deschis ca urmare a unor tranzactii care, potrivit surselor citate, ar fi fost facute cu scopul sustragerii de sub sechestru.

Mai precis, tranzactiile ar fi fost facute pentru a se evita sechestrarea unor bunuri in dosarul Romgaz-Interagro, mai spun aceleasi surse.

Astfel, Ioan Niculae, fosta lui sotie, Domnita Niculae, fiica acestuia, Adina Niculae, si Nicoleta Toncea, apropiata a omului de afaceri, sunt urmariti pentru sustragere de sub sechestru si spalare de bani. Niculae este urmarit penal si pentru instigare la abuz in serviciu, iar in dosar ar fi vizati si opt functionari la Cadastru.

Omul de afaceri, fosta sotie, fiica si apropiata lui sunt audiati, joi, la DIICOT, in calitate de suspecti.

Ioan Niculae a fost chemat la DIICOT si in martie, pentru a-i fi adus la cunostinta faptul ca s-a dispus o expertiza in dosarul in care fostul ministru Adriean Videanu este acuzat de abuz in serviciu, prin faptul ca l-ar fi favorizat pe omul de afaceri.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian si Adriean Videanu, in perioada in care au fost ministri ai Economiei, au aprobat si sustinut in Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae si au folosit unitatea nationala de interes strategic SNGN Romgaz in interesul privat al SC Interagro SA - firma a omului de afaceri -, producand un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

In 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind inceperea urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covarsitor impotriva cererii procurorului general al Parchetului instantei supreme.

Intr-un alt dosar, cunoscut ca dosarul ""mita la PSD", Niculae a fost trimis in judecata de DNA, in 2012, alaturi de liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, directorul Viorel Barac de la InterAgro si Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice. In noiembrie 2013, Judecatoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind insa definitiva.

Ioan Niculae detine, conform topului Forbes, o avere de 1,2 miliarde de dolari. El este proprietarul grupului InterAgro si al echipei de fotbal Astra Giurgiu - castigatoarea Cupei Romaniei 2014.

La sfarsitul lunii mai, Judecatoria Sectorului 1 a pronuntat divortul omului de afaceri de Domnita Niculae. Prin hotararea luata atunci, magistratii au respins cererea Domnitei Niculae de a primi 10 milioane de euro din averea omului de afaceri. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata. Cererea de divort a fost inaintata de Ioan Niculae dupa aproximativ 31 de ani de casnicie.