Ioan Niculae s-a prezentat miercuri la DIICOT pentru a fi audiat in dosarul de crima organizata privind prejudicierea SNGN Romgaz.

La intrarea in sediul DIICOT, Niculae a aratat ca nu intelege rostul acestui dosar si ca, strict din punctul sau de vedere, nu a facut nimic ilegal.

Mai mult, a precizat Niculae, Romania consuma doar o treime din gazul exploatat la nivel national iar, daca acesta nu este consumat, exista riscul aparitiei de explozii ce ar putea implica si morti, din cauza presiunii foarte mari a gazelor.

Ioan Niculae a mai aratat ca nu se considera vinovat pentru ca practic Guvernul Romaniei l-a invitat la masa tratativelor, iar el nu a facut decat sa deruleze o afacere.

La DIICOT mai sunt audiati sotia acestuia, Domnita Niculae, vicepresedintele ANRE Eugen Georgescu si fostul secretar de stat in Ministerul Economiei Dan Victor Alesandru si Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei in mandatul lui Adriean Videanu.

Omul de afaceri Ioan Niculae este urmarit penal, alaturi de apropiati ai sai, pentru subminarea economiei nationale, fapta care dupa intrarea in vigoare a noilor coduri s-a preschimbat in instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. In acelasi dosar, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este acuzat de abuz in serviciu pentru ca l-ar fi favorizat pe omul de afaceri.

Intr-un alt dosar, cunoscut ca dosarul "mita la PSD", Niculae a fost trimis in judecata de DNA, in 2012, alaturi de liderul PSD Braila, Gheorghe Bunea, directorul Viorel Barac de la InterAgro si Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toti fiind acuzati in legatura cu finantarea partidelor politice. In noiembrie 2013, Judecatoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind insa definitiva.

Ioan Niculae detine, conform topului Forbes, o avere de 1,2 miliarde de dolari.