Victima celui mai mare furt electronic autohton, Holcim Romania, din contul careia la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera au fost sustrase, in noiembrie 2010, 1.600.000 de certificate CO2 (dioxid de carbon), in valoare de 24 de milioane de euro, nu a fost atacata de "hackeri" autohtoni, ci de o retea internationala de crima organizata, probabil aceeasi care a spart si Registrele din Austria, Cehia si Grecia

E vorba de o ancheta laborioasa a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), cu implicarea Europol (Politia UE).

Citeste mai departe in ziarul Gandul!

Un oficial al politiei din Grecia spune ca cei responsabili pentru furtul de certificate de emisii de dioxid de carbon sunt romani, potrivit Reuters.

In urma furtului, Comisia Europeana a oprit saptamana trecuta tranzactiile cu certificate CO2.

Politia a identificat intre 8 si 10 IP-uri pe care hackerii le-au folosit sa atace registrul national al Greciei pentru emisii de dioxid de carbon. Mai mult, un oficial a declarat ca adresele sunt din Romania, iar Interpolul a fost anuntat deja.

In urma acestor probleme, saptamana trecuta, tranzactionarea de certificate de CO2 pe piata europeana a fost suspendata, cel putin pentru o saptamana, din cauza unor probleme de securitate.

Doar in Cehia, au fost furate certificate in valoare de 7 milioane de euro.

Certificate de CO2

Romania poate emite in perioada 2008-2012 o cantitate de 379 de milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate.

In fiecare an, Romania dispune de 75,94 milioane de certificate.

Statul roman intentiona sa obtina pana la finele acestui an 1,7 miliarde euro din vanzarea certificatelor de poluare, bani care ar urma sa fie investiti in proiecte de mediu.