Nimeni nu a avut in 2010 un an mai prost decat directorul BP

Dezastrul ecologic din aprilie cauzat de scurgerile de petrol ale unei platforme din Golful Mexic s-a transformat intr-un circ mediatic, amplificat si de reactia lui Hayward in fata presiunilor tot mai mari asupra grupului britanic.

"Nimeni nu-si doreste mai mult ca mine ca aceasta situatie sa se incheie. Imi vreau viata inapoi", a declarat seful BP reporterilor in luna mai.

Dupa valul de critici, inclusiv din partea presedintelui SUA, Barack Obama, Hayward si-a pierdut postul in iulie, noteaza Fortune, preluata de CNN.

Gap schimba logo-ul, dupa care se razgandeste

Retailerul Gap a anuntat la inceputul lunii octombrie schimbarea logo-ului, insa, dupa o reactie dura a consumatorilor, insotita de campanii pe retelele online de socializare, a fost nevoit sa revina la vechea imagine si sa ceara scuze clientilor.

Aceasta este o greseala pe care directorul general Glenn Murphy nu o va uita prea curand, mentioneaza revista.

Steve Jobs catre posesorii de iPhone 4: " Nu-l tineti cum trebuie"

iPhone 4 a fost unul dintre cele mai promovate gadget-uri ale anului. La trei zile de la lansare, pe 24 iunie, Apple vanduse deja 1,7 milioane de unitati, iar pe 16 iulie atingea pragul de trei milioane.

Succesul produsului a fost lovit insa de ceea ce directorul general al companiei, Steve Jobs, a numit "Antennagate".

Totul a inceput cu un filmulet incarcat pe YouTube in care un utilizator arata cum smartphone-ul pierde semnalul in functie de cum este tinut in mana. La intrebarile presei, Jobs a raspuns scurt: "Evitati doar sa-l tineti in acest fel".

Ulterior, seful Apple a fost nevoit sa admita ca problema este serioasa si intr-o prezentare realizata intr-o conferinta de presa a inclus un cadru care continea o singura propozitie: "Nu suntem perfecti".

Microsoft omoara telefonul Kin

Gigantul IT a lansat Kin in mai, dupa investitii de circa un miliard de dolari, dar l-a retras de pe piata o luna mai tarziu din cauza vanzarilor foarte slabe.

Incepand din noiembrie, telefonul a reaparut la vanzare, insa la un pret redus drastic, intre 20 de dolari si 50 de dolari.

HP administreaza prost problema directorului general

Fostul director general al Hewlett-Packard (HP), Mark Hurd, a demisionat in august, dupa ce consiliul de administratie l-a criticat pentru ca a autorizat plata unor compensatii de 75.000 de dolari catre Jodie Fisher, fosta actrita porno angajata pentru activitati de marketing.

Demisia lui Hurd a lasat HP cu o problema serioasa de imagine.

Ulterior, Fisher, care l-a acuzat pe Hurd de hartuire sexuala, ar fi afirmat ca acesta o informa despre achizitiile majore pe care le facea grupul. In august, mai multi actionari au dat in judecata conducerea HP pentru modul stupid in care a administrat scandalul.

Intre timp, fostul sef al HP si-a rezolvat problemele si s-a angajat la Oracle.

Du-te naibii, Google!

Google a lansat serviciul Buzz in februarie, insa acesta a devenit rapid o sursa de enervare si a fost abandonat de utilizatori. Imaginea serviciului a fost afectata de semnalarea unor probleme de securitate.

Grupul a fost nevoit sa incheie amiabil un proces in aceasta privinta platind 8,5 milioane de dolari, un pret destul de mic in comparatie cu ceea ce parea a fi, la momentul respectiv, o revolta a utilizatorilor.

Chevrolet: Nu ne mai spuneti Chevy!

Actorul Chevy Chase poate sta linistiti acum, noteaza Fortune. A ramas fara concurenta in privinta numelui.

Nu este clar de ce o companie ar vrea sa renunte la un brand puternic in SUA. Intr-o nota interna din iunie Chevrolet a cerut angajatilor sa nu mai identifice compania cu numele prescurtat.

In mod ciudat, in nota se spunea ca angajatii care gresesc si pronunta "Chevy" trebuie sa plateasca 25 de centi.

Surorile Kardashian lanseaza, dupa care suspenda, Kard-ul de debit

Cea mai recenta afacere a surorilor Kardashian, celebre in SUA, a fost sortita esecului de la bun inceput, noteaza Fortune. Lansarea cardului de debit a fost marcata de o petrecere opulenta in clubul newyorkez Pacha, pe 9 noiembrie.

Doua saptamani mai tarziu, procurorul general din Connecticut a cerut printr-o scrisoare soaterea cardului de pe piata.

Cardul avea un comision lunar de 100 de dolari, o tranzactie la ATM era taxata cu 1,5 dolari, verificarea soldului costa tot 1,5 dolari, in timp ce inlocuirea in cazul pierderii era taxata cu 10 dolari.

Gura spurcata a sefei Yahoo!

Directorul general al Yahoo!, Carol Bartz, a admis cu greu ca grupul se lupa cu stagnarea veniturilor.

"Lupta nu este un cuvant pe care l-as folosi", a spus Bartz, in timpul conferintei "Cele mai Puternice Femei", organizata de Fortune.

Sefa Yahoo! a folosit insa cu lejeritate o serie de alte cuvinte in relatia cu presa, ca "du-te dracu", "rahat" sau "nemernic". Publicitatea negativa a urmat firesc, facand si mai grea o slujba deja dificila.

Fabrice Tourre, vicepresedinte la Goldman Sachs, devine mai putin fabulos

Vicepresedintele Goldman Sachs, Fabrice Tourre, a ajuns in centrul unui megascandal mediatic dupa ce grupul financiar a fost acuzat de Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare din SUA de frauda, ea fiind singura persoana mentionata din cadrul bancii.

Tourre era foarte mandra dupa ce anticipase criza creditelor subprime din SUA, care a declansat criza financiara mondiala.

"Intreaga sandrama este pe punctual de a se prabusi in orice moment. Singurul posibil supravietuitor, Fabulosul Fab, va ramane in picioare in mijlocul acestor instrumente financiare complexe, pe care le-a creat fara a intelege neaparat implicatiile acestor monstruozitati", scria Tourre intr-un mail in 2007.

Chiar daca s-a demonstrat ca in spatele afacerii s-au aflat alti bancheri, cazul in justitie al Fabulosului Fab nu s-a incheiat inca.

Ne pare rau. Am scapat in presa raportul financiar al Walt Disney

Cineva din interiorul Walt Disney, grup care detine in portofoliu multe din personajele de desene animate, dar si parcurile tematice Disney, a intrat in pielea personajului Goofy si a postat raportul financiar la o adresa destul de evidenta, inainte de publicarea oficiala.

Un reporter Bloomberg l-a descoperit si l-a publicat cu 30 de minute inaintea grupului, cauzand o prabusire in ultimele momente de tranzactionare a actiunilor. Asa ceva este destul sa-l faca si pe Mickey Mouse sa planga.

NBC il da afara pe Conan

Cel mai mare regret din acest an al postului de televiziune NBC este cu siguranta concedierea lui Conan O’Brien din pozitia de realizator al emisiunii "The Tonight Show", pentru a face loc revenirii lui Jay Leno, intrucat mutarea acestuia la o alta ora nu a avut rezultate.

Reactiile, inclusiv din partea fanilor, au fost mizerabile pentru conducerea NBC.

Dupa ce a ajuns la o intelegere cu postul de televizune, O’Brien s-a mutat la TBS si, chiar daca emisiunea sa nu este considerata prea amuzanta, prezenta acestuia la TV aduce constant aminte de modul in care a procedat NBC.

Seful NBC, Jeff Zucker, a fost concediat in septembrie.

Falcone: Baieti, ma intorc imediat cu alea 113 milioane de dolari

Managerul fondului de investitii Harbringer, Philip Falcone, a facut o serie de achizitii interesante in domeniul tehnologiilor 4G anul acesta, dar aceste realizari au fost puse in umbra de retragerea unor grupuri financiare din fond si de informatiile ca Falcone isi lichideaza anumite plasamente.

Mai grav, Falcone a luat 113 milioane de dolari din unul din fondurile pe care le administreaza.

El a luat banii cu imprumut in 2009, dar actionarii au aflat doar anul acesta. Exisa informatii ca procuratura si Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare investigheaza situatia.

Aventura Google in lumea televiziunii

Ne pare rau sa includem Google de doua ori pe lista, dar potrivit unui sondaj realizat pe site-ul Amplicate, 55% din repondenti urasc Google TV, noteaza Fortune.

Semnalul nu este bun pentru Google, care a lansat postul in octombrie. Majoritatea comentariilor care au urmat au fost destul de dure. Pe langa interfata greoaie, marile retele de televiziune din SUA au blocat accesul Google TV la preluarea de programe.

Sefa unei companii din SUA candideaza la Senat, dar nu are habar de salariul minim

Linda MacMahon, co-director din 1980 al companiei World Wrestling Entertainment, a candidat fara succes pentru un mandat in Senatul SUA la alegerile din octombrie.

In timpul unei discutii cu presa, aceasta a admis ca nu cunoaste cat este salariul minim la nivelul statului si nici daca cineva din propria companie primeste cea mai mica remuneratie posibila. Lectia este: Cunoaste-ti afacerea, dar si legile statului pe care vrei sa-l reprezinti!

John Kinnucan isi bate joc de FBI

Probabil ca putine persoane au auzit de John Kinnucan, care ofera consultanta financiara prin intermediul firmei Broadband Research.

Lumea afacerilor stie insa despre cine este vorba. In octombrie, FBI i-a cerut lui Kinnucan sa poarte microfon la anumite intalniri pentru a ajuta intr-o ancheta privind tranzactii in baza unor informatii privilegiate derulate de fonduri de investitii.

Acesta a refuzat, dupa care a facut greseala sa trimita un e-mail tuturor clientilor, in care vorbea de cererea FBI si ii numea pe agentii federali "zelosi".

Intre timp, consultantului i s-a impus sa-si suspende activitatea, iar FBI i-a cerut toate dosarele firmei incepand din 2008.

Revista New York l-a numit "Eroul Wall Street", insa intr-un sondaj pe site-ul Fortune, 75% din participanti l-au declarat "un ticalos".

Postul de televiziune TLC mizeaza pe Sarah Palin...si pierde

Informatia ca TLC, post TV detinut de Discovery Networks, va cheltui opt milioane de dolari pentru un documentar in opt episoade despre "Alaska lui Sarah Palin" a produs senzatie, atat din cauza fascinatiei americanilor cu autointitulata "Mama Grizzly", cat si a costului foarte mare.

Show-ul TV a fost tinta ironiilor la scara larga, iar audientele au scazut puternic dupa debut.

Producatorul de jeansi Wrangler continua contractul publicitar cu un jucator de fotbal american implicat intr-un scandal sexual

Chiar daca jucatorul de fotbal american Brett Favre a fost implicat intr-un scandal sexual cu o fosta angajata a clubului cu care are contract, producatorul de jeansi Wrangler a decis sa continue un contract publicitar cu acesta, ignorand campania negativa din presa.

Valoarea contractului ar fi de numai un milion de dolari, dar prejudiciul de imagine adus companiei este greu de estimat, apreciaza Fortune.

Un congresman a primit beneficii din partea mai multor companii

Cel mai longeviv congresman din partea Harlemului in Camera Reprezentantilor, Charles Rangel, a fost gasit vinovat de 12 nereguli de catre comisia pentru etica a camerei inferioare a Congresului.

Intre acestea, Rangel ar fi solicitat unor companii finantari pentru o fundatie care-i poarta numele, folosind chiar documente cu antetul Camerei Reprezentantilor.

In discutie a aparut si vila luxoasa a unui oficial din Republica Dominicana, pentru care nu avea platite impozitele.