4,7 milioane de romani nici nu viseaza sa isi cumpere carne o data la doua zile. Multi dintre ei nu au avut o friptura in farfurie de saptamani.

Mai rau este ca in aceste zile teribil de reci trei milioane de romani rabda de frig pentru ca nu au cum sa isi achite facturile pentru incalzire.

In schimb, numarul celor care n-au televizor color sau telefon este mult mai mic decat al celor care n-au bani de mancare sau caldura.

Gelu Duminica, sociolog: "Aici e o greseala pe care foarte multi dintre noi o facem ca judecam oamenii prin prisma propriilor noastre valori. In momentul in care stai intr-o casa singur si nu ai acces la nimic, la niciun tip de informatie si vorbesc cu tine doar peretii, nu este suficient ca ai ce manca. Preferi sa mananci cartofi in loc de carne, dar timpul sa treaca multi mai usor uitandu-te la televizor. Se intampla in toate societatile sarace. Accesul la informatie devine oarecum similar cu nevoie de hrana"

15 milioane de romani traiesc cu frustrarea ca nu pot sa plece intr-o vacanta de cateva zile.

Ingrijorator este ca mai bine de jumatate din populatie nu poate sa faca fata unor cheltuieli neprevazute.

Gelu Duminica, sociolog: "Ne referim la cheltuieli ocazionate de exemplu de o imbolnavire. Aceste lucruri sunt cheltuieli neprevazute".

Cele mai sarace zone sunt Moldova si Dobrogea.

"Deprivarea materiala severa" este indicatorul care masoara procentul de populatie ce intruneste cel putin patru din urmatoarele noua criterii:

1. nu isi permit sa plateasca chiria, ipoteca sau facturile la utilitati
2. nu isi permit sa isi mentina locuinta incalzita adecvat
3. nu isi permit sa faca fata cheltuielilor neprevazute
4. nu isi permit sa manance carne sau proteine cel putin o data la 2 zile
5. nu isi permit sa plece in vacante
6. nu isi permit sa cumpere un televizor color
7. nu isi permit sa cumpere o masina de spalat
8. nu isi permit sa detina un autoturism
9. nu au telefon