Recent, mai exact pe 2 februarie 2011, potrivit unui ordin al Ministerului Sanatatii (Ordinul nr. 53/25 al Ministerului Sanatatatii si al CNAS, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 85 din 2 februarie 2011), "persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori, precum si entitatile asimilate angajatorului care au calitatea de platitori de venituri din activitati dependente, orice platitor de venituri de natura salariala sau asimilate salariilor, sunt obligate sa depuna la casele de asigurari de sanatate, pana la 15 februarie 2011, Declaratia-inventar privind contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate aflata in sold la 31 decembrie 2010 si neachitata pana la 31 ianuarie 2011, inclusiv accesoriile aferente,pe ani fiscali, conform prevederilor art. 296 titlul IX din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat si completat prin OUG nr. 117/2010".

Ce inseamna asta?

Ca trebuie sa spuneti autoritatilor ce datorii ati acumulat la asigurarile de sanatate in perioada 2006-2010.

"Pot doar presupune ce urmaresc Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Cred ca nu puteau sa confrunte declaratiile facute de contribuabili cu platile efective si pe baza autodenuntului, vor acum sa ii dea pe mana Fiscului ca sa ii trimita in executare silita", a comentat pentru incont.ro Gabriel Biris, avocatul fondator al Biris Goran si unul dintre cei mai cunoscuti experti in fiscalitate.

El a mai spus in felul acesta, "Casa Nationala va afla cine ii datoreaza bani si cat de multi, pentru ca ea pana acum nu avea un sistem bine pus la punct ca Fiscul ca sa poata sa verifice daca ceea ce declari si platesti".

"Astfel, datele vor fi transmise la Fisc, care va avea baza pentru a incerca sa recupereze sumele restante", a mai punctat avocatul.

Gabriel Biris a avertizat ca in unele cazuri ar putea fi vorba chiar si de prescrieri ale datoriilor si de aceea trebuia facut un efort cat mai rapid.

"Exista cazuri in care nu s-au platit niciun fel de contributii la sanatate timp de ani de zile, chiar daca acestea erau obligatorii, iar contribuabilii in cauza nu au patit absolut nimic", a punctat fondatorul Biris Goran.

La randul sau, Cristian Radulescu, partener la firma de consultanta fiscala TaxHouse, a explicat pentru incont.ro ca
„potrivit prevederilor O.U.G 117/2010 pentru modificarea si completarea Codului fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, numai persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau platitori de venituri de natura salariala sau asimilate salariilor precum si institutiile publice care calculeaza, retin, platesc si, dupa caz, suporta, potrivit prevederilor legale, contributii sociale obligatorii, in numele asiguratului, (e.g., Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca; Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale; autoritatile administratiei publice locale; Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale; Ministerul Justitiei; Ministerul Administratiei si Internelor; etc.) sunt obligate sa depuna pana la 15 februarie 2011 „Declaratia-inventar privind contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate aflata in sold la data de 31 decembrie 2010 si neachitata pana la data de 31 ianuarie 2011, inclusiv accesoriile aferente pe ani fiscali si soldul sumelor de recuperat de la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate” la casele de asigurari de sanatate in a caror raza administrativ-teritoriala isi au sediul social". 

"Ca atare, in ceea ce priveste mediul privat obligatia depunerii Declaratiei-inventar revine doar angajatorilor", a punctat Cristian Radulescu
 
Potrivit acestuia, "celelalte categorii de contribuabili (de exemplu: persoanele fizice care desfasoara activitati independente; obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala; conventii civile) care pot fi obligati, in baza contractelor de asigurari incheiate direct de aceste persoane cu casele de sanatate teritoriale, la plata contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, nu au obligatia depunerii Declaratiei-inventar".
 
"Acesta masura, poate fi motivata prin simplul fapt ca, incepand cu 1 ianuarie 2011 stabilirea si administrarea (implicand printre altele si procedura de executare si/sau restituire) contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (ca si celelalte contributii) datorate de angajatori si de alte persoane asimilate acestora, institutii publice, nu mai este in sarcina Ministerului Sanatatii prin Casele de Asigurari de Sanatate ci trece in sarcina Ministerului Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala", a explicat partenerul TaxHouse.
 
"De notat este faptul ca atat prevederile O.U.G 117/2010, care au introdus obligatia depunerii acestei declaratii, cat si prevederile Ordinului Ministrului Sanatatii/CNAS nr. 25/53/2011 nu stipuleaza  o sanctiune specifica pentru nedepunerea sau depunerea cu intarziere a acestei Declaratii-inventar", a continuat Cristian Radulescu

Consultantul a vertizat ca, in practica, "este posibil sa apara si situatii in care contribuabilii sa fie sanctionati prin aplicarea unor amenzi, pentru faptul ca nu au respectat obligatia de a pune la dispozitia organelor de control ale caselor de asigurari de sanatate documentele justificative si actele de evidenta necesare in vederea stabilirii obligatiilor la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, in baza prevederilor OUG 158/2005".

"Intr-o astfel de ipoteza sanctiunea stabilita de OUG 158/2005 este amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, trebuind sa se tina cont in acelasi timp si de prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor,” a punctat el.

Parerea micului intreprinzator 

Madalina C., un mic intreprinzator, spune ca ordinul in cauza nu o va face decat sa mai dea niste bani in plus contabilului pentru efortul suplimentar facut si sa-si piarda timpul ca sa demonstreze ca este bun-platnic.

"Nu inteleg de ce tocmai acum ma cheama sa demonstrez ca mi-am platit taxele in 2006, 2007, 2008, 2009 si 2010. Pai cum asa? Ei nu stiu?! Li s-a stricat sistemul informatic? Mi se pare o bataie de joc si o birocratie inutila aceasta declaratie cand toate informatiile sunt deja la ei de ani bun", explica ea.

In cazul ei sunt insa sute de mii de contribuabili chemati sa faca dovada de buna purtare. Oficialii Ministerului Sanatatii nu au putut fi contactati pentru explicatii pana la ora transmiterii acestei stiri.

Cum depuneti?

Declaratia-inventar in cauza se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta si o gasiti pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Formularul editat, semnat si stampilat se poate depune si la casele de asigurari de sanatate.