“Eu si prietenii mei am fost rasfatati destul de politicienii prietenosi din Congres”, a recunoscut presedintele Berkshire Hathaway Inc., intr-un comentariu publicat de New York Times. “A venit timpul ca guvernul sa devina serios in ceea ce priveste impartirea sacrificiului.”

Cererea lui Buffet pentru majorarea taxelelor in cazul bogatasilor va readuce pe tapet si propunerea lui Obama de a taxa companiile care detin avioane.

Investitorul de 80 de ani spune ca a contribuit anul trecut , prin plata taxelor si impozitelor la stat, cu aproape 7 milioane de dolari la bugetul statului.

Aceasta suma este o suma mare. Insa ce am platit reprezinta doar 17% din profitul impozabil, dar este mai putin de 20%, cat plateste oricine care lucreaza in biroul nostru. Taxele platite de acestia variaza intre 33 si 41%, iar media este undeva la 36%”, a mai spus Buffet.

Buffet mai spune ca daca cei care castiga peste un milion de dolari pe an – aproape 237.000 de gospodarii, in 2009, ar trebuia sa plateasca taxe mai mari pentru tot ce depaseste aceasta suma, inclusiv dividende si castiguri de capital.

In timp ce americanii din clasa mijlocie lupta pentru noi in Afganistan si majoritatea se chinuie sa supravietuiesca crizei, cei mai bogati dintre americani continua sa obtina reduceri de taxe”, mai recunoaste Buffet.

Potrivit acestuia, daca in 1992, cei mai bogati 400 de americani aveau un venit taxabil de 17 miliarde de dolari si plateau la stat aproape 30% din aceasta suma, in 2008, desi venitul bogatilor a crescut la peste 90 de miliarde de dolari, taxele platite la stat au scazut la 21,5%.