Cand vanzatorul da un bon NEFISCAL, dupa 1 martie, am putea pleca fara sa platim.

Maria Muntean, secretarul Asociatiei Micilor Intreprinderi: "Din moment ce iei ceva fara sa platesti, poti sa fii acuzat de furt, da. Indiferent care sunt circumstantele, pentru ca circumstantele sunt discutabile. "

Atat juristii cat si Guvernul ii contrazic insa pe comercianti.

Corneliu Calota, purtatorul de cuvant al Guvernului: Nu poti fi acuzat de furt daca pleci cu respectivul produs, pentru ca exista o legislatie care te protejeaza in felul acesta.

Micile magazine se tem si ca unii clienti vor abuza de aceasta prevedere.

Maria Muntean, secretarul Asociatiei Micilor Intreprinderi: "Niste cumparatori rau-intentionati intra in magazin spun ca nu au primit bon si pleaca. Ce se intampla aici, e cuvantul lor impotriva cuvantului vanzatorului. E o singura vanzatoare. Ce faci? Ii pun politist langa magazin ca sa vada, sa verifice, sa monitorizeze?"

Darius Valcov, ministrul de finante: "Vor fi si cazuri asa, dar cateva, acelea le va rezolva politia. E foarte important sa retinem ora si data cand s-a intamplat ca un comerciant pe care il reclamam sa nu dea bon fiscal"

Asta pentru ca daca la data si ora indicate de cumparator comerciantul nu a emis bonul, adevarul nu e de partea sa. Vom putea suna la 112 sau la noua linie gratuita pe care Finantele o vor infiinta de "Martisor", special pentru astfel de reclamatii. Cei de la Antifrauda vor descinde apoi la fata locului.

Amenda poate urca pana la 10.000 de lei, patronii pot face puscarie pentru evaziune, iar Fiscul poate inchide localul daca neregulile sunt mari.

Tot de la 1 martie, in fiecare magazin vom avea un mesaj "Daca nu v-a fost oferit bon fiscal, puteti pastra produsele fara sa le platiti".

Masura care prevede ca putem pleca fara sa platim produsele daca nu primim in schimb bon fiscal vine la pachet cu organizarea Loteriei bonurilor fiscale.

Ca sa nu existe dubii, sfatul autoritatilor este sa nu dam banii din mana pana cand nu primim la schimb bonul fiscal pe care suntem obligati de lege sa il cerem. Ministerul de Finante spera sa reduca evaziunea cu 5% pe an, dupa aplicarea acestor masuri.