Magistratii le iau apararea si sustin ca sunt doar cateva exceptii date de erori legislative sau de calcul, care nu trebuie sa deturneze atentia de la problemele Justitiei.

In plin scandal al memorandumului semnat de peste jumatate dintre magistrati, in care se cer urgent masuri in sistemul judicar, Ministrul Justitie a confirmat pentru HotNews ca in tara noastra, unde pensia minima garantata este de 400 de lei, exista pensii de peste un miliard de lei, incasate de fosti judecatori si procurori.

Raluca Pruna, Ministrul Justitiei: "Nu detinem date referitoare la cuantumul pensiei de serviciu, acestea pot fi obtinute de la Casa Nationala de Pensii. Din informatiile noastre exista 60 de persoane care au astfel de pensii." (Sursa: HotNews.ro)

Ministrul Justitiei nu spune cine sunt fostii magistrati si de la ce instante s-au pensionat. Insa fostii sefi ai Consiliului Superior al Magistraturii au dezvaluit sub rezerva anonimatului ca cele mai mari pensii ar fi incasate de fosti membri ai CSM ori fosti judecatori si procurori de la instanta suprema.

Potrivit unei legi din 2004, actualizata inclusiv anul trecut, fostii judecatori si procurori primesc o pensie de serviciu egala cu ultima indemnizatie bruta incasata. La aceasta se adauga cate un procent pentru fiecare an de activitate care depaseste vechimea minima de 25 de ani in sistem.

Ceea ce face ca pensia maxima incasata de un fost magistrat sa fie cat ultima leafa bruta incasata. Un privilegiu pe care guvernul ar fi dorit sa il elimine acum cativa ani, cum s-a intamplat in cazul aviatorilor cu pensiile speciale.

Insa Curtea Constitutionala a fost cea care a decis ca fostii judecatori si procurori pot avea pensii uriase.

Informatiile date publicitatii de Ministerul Justitiei nu sunt privite cu ochi buni de cei care i-au cerut demisia ministrului Raluca Pruna.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a cerut oficial Casei de Pensii sa spuna daca informatiile sunt reale, pentru ca aceste cazuri ar putea fi exceptii ce trebuie corectate.