Cardul de salariu, ca produs financiar, reprezinta o categorie pentru care nivelul de implicare a clientului este destul de redus. Cel mai des este negociat / furnizat de angajator, iar produsul si beneficiile sale sunt luate de bune, exact asa cum sunt oferite.

Cei mai multi clienti nu cunosc costurile asociate sau considera ca sunt nesemnificative (comisioane totale de 2-3 lei), astfel ca dau dovada de un comportament de inertie, greu de modificat in lipsa unor beneficii relevante si diferite, arata un studiu GfK.

Comisioanele sunt foarte importante pentru romani in alegerea bancii pentru cardul de salariu. De asemenea, sunt percepute numeroase bariere in legatura cu acest produs financiar - comisioane de extragere, interogare sold, chitanta la extragere, internet banking, alerta SMS, administrare cont, dobanda pentru descoperitul de cont (overdraft), potrivit studiilor GfK.

Pe langa taxele de administrare, un alt factor, mai dificil de constientizat, il reprezinta costurile operationale. O analiza comparativa realizata de ING Bank, a costurilor legate de contul si cardul de salariu la primele banci din Romania ca numar de clienti, arata diferente semnificative intre aceste banci ca si costuri lunare pentru un client in cazul unui profil tranzactional mediu.  

Costurile lunare asociate cardului de salariu

Costurile lunare pentru un client variaza de la:

2 lei pentru ING Bank si Unicredit,

11 lei pentru BCR,

17 lei pentru Banca Transilvania,

26 lei pentru Raiffeisen Bank,

31 lei pentru BRD, conform calculelor ING Bank, pe baza informatiilor disponibile pe website-urile bancilor, pentru un profil tranzactional mediu, care ia in calcul retrageri de la alte ATM-uri, retrageri de la ATM-uri proprii, plati interbancare si intrabancare, incasari interbancare si intrabancare, internet banking, administrarea cardului si a contului.  

Profilul mediu a fost stabilit de ING ca medie de portofoliu (cate tranzactii face un client, transferuri etc) si completat cu comisioanele fiecarei banci.

Profilul tranzactional mediu realizat de ING pentru calculul costurilor lunare vizeaza administrare cont si card, internet banking, o incasare intrabancara de 2.000 lei, 0,7 incasari interbancare de 1.000 lei, 0,8 plati intrabancare de 860 lei, 0,16 plati interbancare de 1.400 lei, 1,5 retrageri de 640 de lei de la ATM propriu si 0,3 retrageri de 240 lei de la ATM-ul altei banci.  

Pentru deschiderea contului, cele sase banci nu percep comisioane, administrarea contului este taxata de BRD cu 4,2 lei si de Raiffeisen cu 2,5 lei, celelalte banci avand taxa 0 in cazul veniturilor recurente.

Pentru internet banking, costul lunar al clientului este 0 in cazul ING Bank, de 1 leu in cazul BT, 0 lei la Unicredit (digipass - 15 euro), 3 lei la BCR, 4 lei la Raiffeisen si 4,5 lei la BRD.  

Pentru serviciul de mobile banking, costul lunar este de 4 lei la BT, 4,5 lei la BRD si 0 lei in cazul celorlalte patru banci, pentru serviciul de alerte prin SMS costul lunar este la ING - 4 lei, la BCR - 5 lei plus 0,8 lei/SMS pentru ce depaseste 25 de SMS-uri, la BT - 5 lei, Unicredit - 0,2 euro/SMS, BDRD - 2 lei plus 0,9 lei/SMS, pentru emitere card exista costuri doar la BCR - 10 lei si la BT - 15 lei pentru cardul contactless (0 lei pentru chip card), pentru administrare card costul este de 0 lei la ING Babk, 0 lei la BCR pentru carduri Mastercard si 1,5 lei pentru VISA, 0 lei la BT, 8 lei la BRD, 10 lei la Raiffeisen.  

Pentru retragerile de la ATM-ul propriu, costurile sunt 0 in cazul ING, BCR, BT, Unicredit, respectiv de 0,2% (minimum 0,9 lei) la BRD si 0,2% (minimum 0,2 lei) la Raiffeisen, iar la retragerile de la ATM-urile altor banci costurile sunt la ING - 5 lei, BCR - 1%, minimum 15 lei, la BT - 0,5% plus 2,5 lei, Unicredit - 1% plus 2,5 lei (minimum 5 lei), BRD - 1% plus 5 lei, Raiffeisen - 1% plus 3 lei.  

Interogarea soldului la ATM-ul propriu este taxata numai la BT si Raiffeisen - 0,30 lei, iar interogarea soldului la ATM-ul altei banci este taxata cu 2 lei de BT si Raiffeisen, cu 2,5 lei de ING si Unicredit, cu 4,5 lei de BCR si BRD.  

In cazul platilor interbancare, la ING costul este 0 lei in internet banking si 15 lei la ghiseu, la BCR - 0 lei in internet banking, un leu la mobile banking, 8 lei la ghiseu, la BT - costul variaza de la 0 lei la 18 lei in functie de suma, la Unicredit - 0 lei, la BRD - 7 lei, la Raiffeisen - un leu pentru sume mai mici de 500 lei si 5 lei pentru sume peste acest prag.  

Platile interbancare nu sunt taxate de ING in internet banking, in timp ce la ghiseu costul este de 15 lei. La BCR costurile variaza inter un leu si 8 lei (la ghiseu), la BT - de la 0 lei la 18 lei, in functie de suma, la Unicredit - 0,51 lei, la BRD - 9 lei, la Raiffeisen - 2 lei sau 4 lei, in functie de suma.  

Incasarile intrabancare sunt taxate numai de catre BT - pana la 8 lei, in functie de suma, iar incasarile interbancare sunt taxate de BT - pana la 8 lei, in functie de suma si de catre Raiffeisen - de la 3 lei la 7 lei, in functie de suma.