"Cardul European se distribuie persoanelor asigurate in urma unei solicitari catre casa de asigurari sociale de sanatate de care apartin. Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, aveti dreptul de a primi Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS). Toate persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, aflate in sedere temporara pe teritoriul unui stat membru din motive turistice, profesionale sau pentru studii, pot utiliza cardul european de asigurari de sanatate eliberat de institutia competenta din Romania (casa de asigurari de sanatate in evidentele careia se afla inscris asiguratul)", se arata intr-un comunicat de miercuri al CNAS.

Cardul european este valabil sase luni de la data emiterii si acopera acordarea ingrijirilor medicale de urgenta.

Potrivit CNAS, cardul european nu acopera situatia in care o persoana pleaca intr-un alt stat membru al UE/SEE in vederea beneficierii de tratament medical.

"In cazul in care persoana asigurata in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se deplaseaza pe teritoriul statului membru UE/SEE (Spațiul Economic European) fara sa solicite eliberarea unui card european sau in situatia in care acesta a fost pierdut, a fost furat sau alte motive asemanatoare, si in timpul acestei deplasari starea ei de sanatate necesita asistenta medicala, aceasta persoana are urmatoarele optiuni: fie sa solicite un certificat provizoriu de inlocuire de la casa de asigurari de sanatate unde acesta este luat in evidenta ca persoana asigurata, fie sa suporte contravaloarea asistentei medicale urmand ca, la intoarcerea in statul de asigurare, sa recupereze sumele platite, prin intermediul formularului E126, de la casa de asigurari de sanatate unde este asigurat", a mai precizat sursa citata.

Realizarea cardurilor europene a fost sistata in septembrie 2012, odata cu expirarea contractului cu fostul producator al respectivelor documente.