Teodorovici: "Nu s-a intamplat nimic grav"

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat ca in urma intalnirii de joi la nivelul liderilor politici se va vedea exact care va fi forma finala a noului Cod fiscal pentru ca saptamana viitoare propunerea sa fie adoptata in Parlament, in discutie fiind propunerea privind TVA de 20% si amanarea eliminarii supraccizei la carburanti cu un an.

"A fost discutia acea tehnica de care stiti cu cele doua masuri propuse, una de amanare a supraccizei si cealalta de a avea TVA 20% de la 1 ianuarie. Deci, joi va fi o discutie politica, intre liderii politici si vom vedea exact care va fi forma finala pentru ca saptamana viitoare sa putem intra cu ea in Parlament", a declarat ministrul de Finante. El a explicat ca este nevoie de o intalnire la nivel politic, fiind vorba de o decizie care se ia la nivelul partidului si al coalitiei.

Intrebat de ce saptamana trecuta a declarat ca s-a ajuns la un acord pe noul Cod fiscal si ca nu ar mai fi nevoie de o discutie politica, Teodorovici a precizat ca a afirmat atunci ca a fost discutie tehnica in urma carora au rezultat cele cele doua masuri propuse de PNL. "Am spus ca a fost discutie tehnica si ca astea au fost cele doua masuri propuse (TVA si supraaciza - n.r.) de cei de la PNL", a specificat ministrul de Finante.

Dragnea: Teodorovici a gresit

“Domnul Teodorovici a gresit”, a afirmat Liviu Dragnea, referitor la pozitia ministrului Finantelor la discutiile tehnice de joi. "Ministrul Eugen Teodorovici a avut un singur mandat de la mine, sa asculte si sa furnizeze toate datele care-i sunt cerute, din partea lui ca ministru de finante”, a precizat Dragnea, la finalul sedintei Biroului Politic National al PSD.

"A gresit, da. Pentru ca la o intalnire cu liderii politici merg liderii politici si cei care au mandat, ca in urma unei discutii si intalniri intre liderii politici sa se si intample lucruri", a precizat liderul PSD. “Nu a gresit Guvernul. Eu l-am rugat pe domnul Teodorovici, dupa ce m-am consultat cu domnul Victor Ponta. Si asta am facut-o si printr-un comunicat, am anuntat dinainte ca in mod firesc, corect, Ministerul de Finante trebuie sa fie prezent la aceasta intalnire tehnica pentru ca are toata expertiza, fiind ministerul care a generat Codul Fiscal”.

“Teodorovici, daca a facut asa ceva, nu putea sa-si ia angajamente politice. Eu nu cred ca si-a luat angajamente politice”, a mai spus liderul PSD.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca reexaminarea Codului Fiscal a fost amanata pentru saptamana viitoare. Sesiunea extraordinara de luni a fost anulata, el argumentand ca este "mai util, mai intelept" ca partidele sa nu se grabeasca "inutil" si sa aiba inca o faza de consultari, discutii si analize pe aceasta tema.

"Am avut de dimineata o reuniune a coalitiei de guvernare, unde am discutat subiectul Codului fiscal. Avand in vedere diferitele luari de pozitii, de cele mai multe ori contradictorii, pe Codul fiscal, am considerat ca este probabil mai util, mai intelept sa nu ne grabim inutil si sa facem inca o faza de consultari. (...) Asadar, am propus si partidelor din Opozitie sa facem joi o discutie politica, dupa ce si noi si ei vom fi analizat in amanuntime cifrele si datele de fundamentare a Codului fiscal, a bugetului, pentru a putea sa luam o decizie de consens. Ca atare, sesiunea extraordinara nu se va putea tine. Am discutat cu presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului si ei nu sunt, in conditiile acestea, in masura sa furnizeze un raport si vom amana pentru saptamana viitoare, in cadrul sesiunii ordinare, dezbaterea si decizia pe marginea sesizarii de reexaminare a proiectului de Cod fiscal", a declarat Tariceanu. 

El a precizat luni ca Biroul permanent al Senatului este in continuare convocat intr-o sedinta la ora 14,30, iar plenul se va desfasura pentru a se lua act de neintrunirea conditiilor necesare pentru discutarea cererii de reexaminare pe care presedintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la proiectul Codului fiscal. 

"Se tine Biroul permanent. O sa tinem si sedinta de plen pentru ca exista o ordine de zi votata si aprobata si trebuie sa constatam ca nu sunt intrunite conditiile necesare pentru a dezbate in sesiune extraordinara solicitarea presedintelui de reexaminare. Atunci, o vom decala. (...) Astazi am convenit ca saptamana viitoare, in prima zi de sedinta de plen care are o ordine de zi cu proiecte de lege, va intra pe ordinea de zi. Cel mai probabil miercuri, saptamana viitoare", a afirmat presedintele Senatului

Anterior, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat luni ca liderii coalitiei au decis sa fie amanat votul asupra cererii de reexaminare a noului Cod Fiscal pentru sesiunea parlamentara ordinara si le-a propus reprezentantilor Opozitiei ca joi sa aiba o intalnire pe aceasta tema. Senatul ar fi trebuit sa se reuneasca de la ora 15.00, in sesiune extraordinara.

Ponta cere Opozitiei 10 raspunsuri inainte de dezbaterea pe Codul fiscal

Premierul Victor Ponta afirma ca partidele parlamentare au obligatia sa raspunda, in contextul dezbaterii asupra noului Cod fiscal, la 10 intrebari fundamentale pentru viitorul economic si social al Romaniei. 

Intr-o postare pe Facebook, Ponta intreaba, in primul rand, daca partidele parlamentare considera ca noul Cod Fiscal este un instrument legislativ categoric mai bun decat cel aflat acum in vigoare. 

"Ajuta economia romaneasca sa se dezvolte in continuare, pastrand si crescand numarul de locuri de munca, platind salarii mai decente, achitand taxe mai mici si mai putine (sprijinind efortul autoritatilor de combatere a birocratiei si evaziunii fiscale)? Daca nu sunt de acord cu aceste afirmatii, de ce voteaza pentru?", continua premierul. 

In al doilea rand, el intreaba daca parlamentarii au citit acest document inainte sa-l voteze.

"Daca da, de ce unele partide au considerat dupa vot si dupa trimiterea la reexaminare ca noul Cod fiscal este iresponsabil, nesustenabil, prost conceput etc.?", adauga Ponta. 

O alta intrebare pe care premierul o adreseaza partidelor parlamentare se refera la propunerea Opozitiei ca TVA sa scada de la 20% la 19%. 

"Au avut calcule de impact sau a fost o simpla propunere electoralista si populista? Daca era o propunere buna, de ce au solicitat acum sa se revina la varianta Guvernului de 20%?", intreaba Ponta. 

Apoi, el cere un raspuns despre impactul estimat al cresterii TVA de la 19% la 24% si al taierilor de salarii si ajutoare sociale din 2010. 

"Care dintre partidele actuale considera si acum ca a fost corecta si utila viziunea economica a guvernarii PDL de atunci, cand sute de mii de firme au dat faliment, s-au pierdut peste 170.000 de locuri de munca stabile, s-a redus cu 0,5 puncte procentuale potentialul economic, a avut loc o cadere economica drastica, a explodat evaziunea fiscala, rata inflatiei s-a dublat fata de 2009, iar puterea de cumparare a scazut dramatic chiar cu 40% in cazul profesorilor, medicilor si categoriilor sociale cu venituri reduse?", afirma Ponta. 

O alta intrebare este legata de tintele de deficit ESA. 

"Care este opinia partidelor politice actuale - Romania ar trebui sa renegocieze tintele de deficit bugetar ESA mai mici de 1% din PIB prevazute in actualul Medium Term Objective sau sa tina cura de slabire (austeritate) si sa acumuleze deficite de dezvoltare? Sau ar fi mai bine tintirea unor deficite bugetare ESA in jurul a 2% din PIB si astfel sa se accelereze procesul de convergenta fata de media UE28?", intreaba Ponta. 

Premierul chestioneaza partidele parlamentare si cu privire la deficitul tarii noastre in comparatie cu altor state ale UE. 

"De ce Romania ar fi nesustenabila in conditiile unui deficit de 2 - 2,5% din PIB si o datorie bruta guvernamentala de 40% din PIB, iar Spania cu un deficit bugetar de 3,7% din PIB si cu o datorie de 103% din PIB, Franta cu un deficit bugetar estimat de 4,1% din PIB si o datorie publica de 98% din PIB, Portugalia cu 2,8% din PIB si o datorie publica de 124% din PIB, Polonia cu un deficit bugetar de 2,7% din PIB si o datorie de 50% din PIB sau Marea Britanie cu un deficit bugetar de 3,6% din PIB si o datorie bruta de 91% din PIB s.a.m.d. ar fi cu toate sustenabile?", intreaba Ponta. 

El vrea sa afle si daca partidele politice stiu ca 2014 a fost primul an din ultimii 12 cand Romania a obtinut sold bugetar primar pozitiv, de 0,1% din PIB (adica soldul bugetar fara plata de dobanzi a fost pe plus). 

"Este nevoie in continuare de austeritate sau de masuri de crestere economica si noi locuri de munca? (o dezbatere ideologica fundamentala azi in cadrul Uniunii Europene)", adauga Ponta. 

Totodata, premierul chestioneaza partidele si cu privire la faptul daca acestea stiu ca "in 2014 Romania a atins tinta de deficit bugetar structural de 1% din PIB definita drept regula fiscala in Tratatul privind coordonarea, stabilitatea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare alaturi de Olanda, Germania, Danemarca si Austria" si ca "tara noastra a avut un deficit bugetar mai mic decat cel prevazut in acordurile cu FMI/CE/BM".  "Este bine sa pastram aceasta situatie sau sa cheltuim mai mult din banii nostri pentru dezvoltare si cresterea nivelului de trai?", intreaba Ponta. 

Premierul le solicita parlamentarilor sa spuna daca doresc un nou acord Stand By cu FMI , stiind ca Romania indeplineste criteriile de calificare pentru un alt tip de acord - accesarea unei Linii de Credit Flexibile (avand conditii macroeconomice similare cu ale Poloniei). 

"Considera partidele politice ca actualul curs de crestere economica neintrerupta din 2012, scadere a somajului si ridicare a puterii de cumparare si a nivelului de trai al populatiei este sau nu afectat de crize si scandaluri politice avand ca pretext masuri economice? Sau de inconsecvente legislative absolut ridicole (de felul 'votam in unanimitate Codul fiscal si dupa o luna anuntam ca este gresit si nu il mai sustinem')? Este necesar si se poate incheia un acord politic pentru dezvoltare economica si cresterea nivelului de trai (care sa cuprinda cel putin principalele obiective privind nivelul de fiscalizare, salariul si pensia medie, modul de finantare in educatie si sanatate) - asa cum s-a facut pentru Aparare?", mai intreaba Ponta. 

Reprezentantii partidelor parlamentare au avut joi, la Palatul Parlamentului, o intalnire tehnica pe tema Codului.

Ei  au convenit ca TVA sa fie scazut in doua etape, prin amendamente la Codul Fiscal, astfel: de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%

Totodata, s-a hotarat amanarea cu un an a masurii de eliminare a supraaccizei pe carburanti, aceasta urmand sa fie aplicata din 2017, nu din 2016, asa cum era stabilit initial. 

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat aceste modificari si a aratat ca tinta de deficit bugetar de 1,2% nu va putea fi insa atinsa nici in acest context. 

"Cifrele de astazi, in urma discutiei pe cele doua masuri, sunt aproximative, undeva la 0,5 - 0,6% este reducerea deficitului estimat de noi initial, adica in jurul cifrei de 2%. (...) Deci, nu ne vom incadra in acea tinta de 1,2% impactul fiscal", a explicat el.

Ministrul Finantelor a mai spus ca in cadrul intalnirii cu reprezentantii partidelor politice s-a solicitat ca Guvernul sa faca trimestrial in Parlament o informare cu privire la modul in care se realizeaza executia bugetara, astfel incat parlamentarii sa stie exact ca tinta de deficit este respectata.  Acestea vor fi discutate si cu partenerii internationali. 

Pe de alta parte, presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat sambata ca nu s-a ajuns la o solutie, ci la o propunere in urma negocierilor privind Codul Fiscal.

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit cu prim-ministrul Victor Ponta, pentru a discuta despre prioritatile legislative din toamna, inclusiv despre Codul Fiscal. 

Senatul este primul for legislativ sesizat in legatura cu Codul fiscal, decizia finala urmand sa fie luata de Camera Deputatilor, care se va reuni tot in sesiune extraordinara.