Astfel, pana marti, la ora 23.00, in Moldova, Maramures, estul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, nordul Dobrogei si in zona Carpatilor Orientali (inclusiv Carpatii de Curbura) instabilitatea atmosferica va fi ridicata (averse, descarcari electrice, grindina si intensificari ale vantului cu aspect de vijelie).

Cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp si izolat 40 l/mp.

De asemenea, hidrologii au emis, ieri, o avertizare Cod rosu de inundatii pe raul Prut, pe sectorul Stanca Aval – Prisacani, aferent judetelor Botosani si Iasi si pe sectorul Sivita-Dunare (judetul Galati) si pe raul Siret, pe sectorul Sendreni-Dunare (judetul Galati), valabila pana astazi, la 16.00.

Dupa ce au lasat in urma 25 de morti in Moldova, inundatiile au ajuns la Dunare, orasul cel mai afectat fiind Galatiul. Aici Dunarea a depasit debitul maxim intregistrat in 2006, existand pericolul ca orasul sa fie inundat.

Autoritatile lucreaza la inaltarea unui dig de 4,5 kilometri, dar in cazul in care acesta nu va face fata apei, solutia propusa este spargerea digului de la Cotu Pisicii si inundarea controlata a zonei din jurul Galatiului, pentru a proteja orasul.

In aceste conditii, Romania a cerut ajutor de la Uniunea Europeana, Belgia, Austria, Franta si Estonia anuntandu-si disponibilitatea de a ajuta tara noastra cu echipamente de pompare a apei.