Canicula ne face sa "murim cu zile"! Aerul tropical, venit din nordul Africii, a facut ca mercurul din termometre sa ajunga si la 36 de grade in unele zone din sudul tarii. Pe o asemenea arsita, statiile de salvare au primit mii de apeluri de ajutor.

Cinci oameni s-au stins de vineri pana luni si peste 17.000 de romani au avut nevoie de ingrijri medicale, din cauza bolilor agravate de canicula. Si schimbarile bruste de vreme ne dau peste cap, spun medicii. Daca ziua soarele dogoritor este stapan, spre seara incep vijelii violente. De la un cer senin din care se revarsa arsita, pana la norii care aduc stihii, sunt diferente de temperatura si de 10 grade Celsius in acelasi oras.

Bucurestenii s-au aventurat sa iasa pe strazi, sperand ca se vor racori in corturile special amenajate de edili prin marile intersectii. Surpriza, insa: la pranz, nu aveau dotarea corespunzatoare. Am gasit situatii in care punctele de prim ajutor nu aveau nici macar un strop de apa si nu puteai sta in ele.

Pe fondul arsitei care topeste Capitala, specialistii avertizeaza ca a intervenit si pericolul radiatiilor nocive. Meteorologii au intocmit si o harta a zonelor de risc pentru urmatoarele zile, care cuprinde aproape toata jumatatea de sud a Romaniei, inclusiv litoralul.

Aceste radiatii, spun doctorii, ataca in primul rand ochii, ce trebuie protejati cu ochelari cumparati la indicatia medicului, nu dupa moda si "dupa ureche".

"Intensitatea luminoasa difera si, cand este puternica, este foarte nociva pentru ochi. Lentilele nu trebuie sa modifice vederea. Sa fie o vedere la fel ca fara ochelari", explica Monica Pop, directoarea Spitalului de Oftalmologie.

Medicii mai spun ca asa se dezvolta incet si sigur cancerul de piele. Efectele plajei de acum se vad peste ani.