Principala noastra aparare impotriva furtunii solare este tocmai campul magnetic al Terrei. Datorita acestuia, majoritatea radiatiilor emise de Soare nu vor ajunge la noi. Explozia propriu zisa, care ii ingrijoreaza pe astrofizicieni, a avut loc duminica, chiar daca efectele ei se vor face simtite abia astazi. Atunci, o cantitate imensa de plasma a fost aruncata la mii de kilometri in spatiu, cu incredibila viteza de 2.000 de kilometri pe secunda.

"In aceasta inregistrare, putem vedea cum masa de plasma, relativ racita, este aruncata la mare departare de Soare", a declarat Ian O'Neil, astrofizician.

Ce i-a uimit pe oamenii de stiinta, si in acelasi timp ne-a dat sansa sa mai trecem mai usor de atacul radiatiilor, este modul in care ca o buna parte din plasma s-a prabusit inapoi, ca o ploaie de foc.

"Principala intrebare legata de ploaia incandescenta, este de ce plasma ejectata in spatiu nu cade mai repede in coroana solara, pentru ca Soarele are o gravitatie uriasa si ar trebui sa atraga plasma, extrem de repede", a mai spus O'Neil.

Dincolo de acest magnific spectacol, efectele furtunilor geomagnetice pot fi devastatoare. Cele mai expuse sunt comunicatiile dependente de satelitii de pe orbita Terrei, dar si avioanele aflate in zbor. De aceea, marile companii aeriene au fost sfatuite inca de duminica sa-si modifice rutele apropiate de Polul Nord, care fac legatura intre Europa, America de Nord si Asia.