Decizia Consiliului a fost luata prin votul celor 13 membri prezenti din totalul de 21.

In urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educatiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.
Ministrul Educatiei, Liviu Pop, care a emis joi un ordin de reorganizare a CNATDCU, sustine ca acest for nu are competenta sa ia decizii in acest sens.

Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.

Consiliul National de Etica (CNE) - care, la 21 iunie, preciza, ca nu a primit nicio sesizare privind un eventual plagiat pe numele Victor Ponta - este un organism consultativ, fara personalitate juridica, functionand pe langa Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Intr-un interviu acordat publicatiei "El Pais", seful Guvernului este citat spunand ca isi va asuma responsabilitatea in cazul in care se va dovedi ca teza sa de doctorat este un plagiat si cu siguranta se "va retrage" si raspunde afirmativ la intrebarea daca va demisiona in acest caz.

Ponta: "Nici vorba de demisie! Sunt represalii ale presedintelui pentru ca am mers la Bruxelles"

Premierul Ponta a declarat, la plecarea de la Bruxelles, raspunzand presei straine, ca ceea ce s-a anuntat in privinta acuzatiilor de plagiat la adresa sa reprezinta o decizie politica si ilegala luata de apropiatii presedintelui ca represalii pentru participarea sa la Consiliu si ca nu va demisiona.

"Ce s-a anuntat astazi este o decizie politica si ilegala, luata de apropiatii Presedintelui ca represalii pentru participarea mea la Consiliul European. Voi dovedi in fata Comisiei de Etica a Ministerului Educatiei ca am respectat toate regulile! Nu renunt la lupta pe care am inceput-o din cauza acestor atacuri. Nici vorba de demisie!", a declarat Victor Ponta, vineri seara, la plecarea de la Bruxelles, raspunzand intrebarilor presei straine, citat de Mediafax.

Declaratia a fost remisa presei romane de Biroul de presa al PSD.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a spus ca toate deciziile luate vineri a Consiliului General al CNATDCU sunt nule, intrucat nu a fost intrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca sedinta sa fie statutara.

AFP: Doi lideri europeni au demisionat dupa acuzatii de plagiat similare cu cele contra lui Ponta

O comisie de experti a confirmat acuzatiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta, scrie Agentia France-Presse, notand ca alti doi lideri europeni au demisionat din cauza unor situatii similare.

"Scadaluri de plagiat izbucnite in Europa au condus la demisia ministrului german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, anul trecut, si a presedintelui ungar, Pal Schmitt, anul acesta", reaminteste AFP, relatand ca o comisie de experti a confirmat acuzatiile de plagiat la adresa premierului roman.

AFP observa ca Victor Ponta declarase, intr-un interviu acordat El Pais, ca este dispus sa demisioneze daca acuzatiile de plagiat vor fi confirmate.