Odata cu intrarea in vigoare a legii, vom plati pentru serviciile medicilor de familiei sau ale medicilor specialisti din spitale, insa nu si pentru pentru asistenta medicala de urgenta.

Este vorba despre Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Noul act normativ prevede introducerea tichetului moderator de sanatate pentru coplata unor servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, acesta fiind un angajament al Executivului fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Coplata reprezinta contributia asiguratului la sistemul de sanatate, incasata suplimentar fata de cea decontata din fondul national unic al asigurarilor de sanatate. Astfel, documentul justificativ prin care se face dovada coplatii serviciilor medicale este tichetul moderator pentru sanatate, urmand ca modelul si modul de utilizare a acestuia sa se aprobe prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Suma prevazuta drept coplata se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale asa cum sunt prevazute in contractul-cadru. Cuantumul acestei sume si valoarea serviciilor medicale vor fi stabilite ulterior, prin Contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale, cu precizarea ca, in cursul unui an, suma perceputa drept coplata nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate.

Potrivit expunerii de motive, tichetul va reprezenta o suma de bani, in limita a cel mult 600 de lei pe an calendaristic pe care pacientul o va plati pentru consultatii, spitalizari, analize de laborator sau investigatii. Peste aceasta suma, orice act medical va fi gratuit.

Pentru o simpla vizita la medicul de familie, romanii vor plati 5 lei, pentru un medic specialist 10 lei, iar pentru o internare

Afla pe stirileprotv.ro cine e scutit de la coplata