Proiectul privind coplata in sistemul medical a fost prezentat Guvernului de catre conducerea Ministerului Sanatatii la sfarsitul lunii aprilie, dar reprezentantii Ministerului Finantelor au solicitat atunci, in sedinta de guvern, ca documentul sa fie refacut, atentionand ca o serie de prevederi din document pun in continuare presiune asupra bugetului, au relatat atunci, pentru Mediafax, surse participante la sedinta de guvern.

In luna martie, Ministerul Sanatatii anunta ca a definitivat legislatia privind introducerea mecanismului de coplata, prin tichetul moderator pentru sanatate, si ca proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, care va decide daca actul poate fi aplicat de la 1 iulie 2010.

Potrivit proiectului anuntat de minister, contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei pe an, astfel ca pacientii vor plati consultatii, investigatii, spitalizarea pana la o suma cumulata a bonurilor de 600 lei. Peste aceasta suma, consultatiile, analizele si spitalizarile vor fi gratuite.

In medicina primara, coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor platite separat va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi 15 lei. Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi platita cu 10 lei, iar consultatia la medicul specialist in afara programului de lucru va fi taxata cu 20 lei.

De asemenea, consultatia efectuata de serviciul de ambulanta, doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu, va presupune o taxa de 20 lei.