Banca centrala are in vedere limitarea maturitatilor la creditele de consum la cel mult cinci ani, fata de 20 de ani perioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca.

BNR doreste sa delimiteze clar aria de definire a crediteolor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil, sau amenajarii/extinderii unei locuinte.

Creditele de consum cu ipoteca, tratate la fel ca orice alt credit de consum

In cazul creditelor de consum pentru cumpararea de bunuri, clientul trebuie sa dispuna de un avans de 20% din valoarea bunului achizitionat si o garqantie reala (in general ipotecara) sau personala (de exemplu polita de asigurare) de 133% din suma imprumutata.

De asemenea, in cazul creditelor de consum cu alte destinatii, debitorul persoana fizica va prezenta o garantie reala sau personala de 133% din valoarea imprumutului.

Pentru creditele imobiliare, debitorul va detine un avans de cel putin 20% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.

Bancile vor fi obligate, ca si pana in prezent, sa elaboreze scenarii de risc astfel incat gradul de indatorare sa nu depaseasca pe intreaga perioada pana la scadenta nivelul maxim stabilit de normele proprii de finantare. Pentru fundamentarea nivelului indatorarii, bancile vor face simulari pe baza celei mai mari rate de dobanda practicate pentru accel tip de credit in perioada martie 2007 - martie 2011.

De asemenea, la creditele in valuta se va calcula gradul de indatorare in functie de cea mai ampla depreciere din perioada de referinta.

De altfel, in perioada de explozie a creditului in valuta din 2005 - 2008, BNR a avut mai multe reglementari prin care a incercat temperarea finantarilor in devize straine.

Ghetea: Limitarea creditului in valuta nu trebuie facuta prin masuri administrative

Limitarea creditului in valuta nu trebuie facuta prin masuri administrative, fiind nevoie ca piata sa fie lasata sa functioneze liber, iar bancile sa-si asume deciziile pe care le iau, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

"Parerea mea este ca limitarea creditului in valuta, daca ar trebui facuta, nu trebuie sa o facem prin masuri administrative. Trebuie sa lasam piata sa functioneze corect", a spus Ghetea, intrebat cum comenteaza prevederile unui proiect de regulament al BNR.

Ghetea a aratat ca imprumuturile in valuta sunt recomandate persoanelor care au o acoperire a veniturilor tot in valuta.

El a adaugat ca spera ca pana la finele anului creditul de consum sa urce cu 4-5%, in conditiile in care criza economica este aproape de final.

"Ma bazez pe dorinta oamenilor sa duca o viata mai buna, de a avea o casa mai buna, de a avea o masina sau o vacanta mai buna. Toate aceste lucruri au fost infranate in timpul crizei, iar acum criza este pe sfarsite", a mai spus Ghetea.

La finele lunii aprilie, creditele in valuta acordate de banci insumau echivalentul a 128 de miliarde lei, cu 64% mai mult decat soldul imprumuturilor in lei, care se cifra la 78,23 miliarde lei.

Cu toate acestea, restantele la creditele in valuta sunt aproape similare cu nivelul restantelor la finantarile in lei, respectiv 9,6 fata de 8,4miliarde lei.

Citeste si:

Taxa auto se reduce cu 30% de la 1 iulie. Cum poti sa primesti inapoi o parte din bani

Fostul presedinte Fed: Intrarea Greciei in default este aproape sigura. Criza elena impinge SUA intr-o noua recesiune