Indicatorul Comisiei Europene al increderii in economia romaneasca a crescut de la 81,1 puncte in noiembrie la 81,6 puncte in decembrie, dupa evolutii pozitive si in noiembrie, octombrie si septembrie.

Cel mai dinamic avans l-a inregistrat sectorul constructiilor, de la -36,4 puncte in noiembrie la -33,8 puncte in decembrie. O imbunatatire ampla a fost consemnata si in sectorul serviciilor, de la -4,1 puncte indicatorul a urcat la 2 puncte.

Componentele industrie si comert cu amanuntul au crescut de asemenea, dar cu un ritm mai slab, de la -5,4 puncte la -4,5 puncte, respectiv de la -8,1 puncte la -7,8 puncte.

Percepţia s-a inrautatit, insa, in randul populatiei, subindicele referitor al aceasta components scazand de la -54,5 de puncte la -55,4 de puncte.

Spaniolii, cei mai pesimisti

La nivelul Uniunii Europene, indicatorul increderii in economie pentru luna decembrie a anului trecut a avansat de la 105,1 puncte la 106,1 puncte.

"Majoritatea statelor membre ale UE au raportat imbunatatirea sentimentului"
, mentionează CE. Dintre cele mai mari sapte state membre, doar Spania a inregistrat o scadere a indicatorului increderii in economie (de 0,9 puncte).

Franta a consemnat cea mai mare crestere (2,5 puncte), fiind urmata de Olanda (2,4 puncte).