Jumatate din populatia Romaniei este de parere ca inflatia este cea cea mai importanta problema cu care se confrunta in prezent tara noastra (fata de 38% din cetatenii de la nivelul UE).

In schimb, 39% dintre romani cred ca situatia economica actuala este principala lor problema (fata de 35%, cat erau in primavara lui 2010).

Totodata, 22% dintre romani indica sistemul de ingrijire a sanatatii ca principala problema (fata de 25% procent inregistrat in Romania in primavara lui 2010).

Somajul ridicat pune probleme

Studiul mai arata ca 17% dintre romani dau vina pe somaj, iar 16% indica impozitarea drept principala problema.

Opt procente dintre romani indica sistemul educational drept principala problema, iar 6% mentioneaza locuintele. Doar 5% dintre romani sunt de parere ca infractionalitatea este o problema majora pentru tara noastra.

Studiul Eurobarometru indica o perceptie negativa a romanilor asupra situatiei generale a locurilor de munca. 93% dintre romani considera aceasta situatie ca destul de proasta sau foarte proasta.

Guvernul, pe minus

80% dintre romani cred ca Executivul a actionat ineficient in combaterea crizei.

Din grupul tarilor cu cei mai critici cetateni fata de propriul Executiv fac parte Romania, Irlanda (83%), Grecia (83%), Spania (86%), Letonia (86%) si Lituania (83%).

In plus, aproape o treime dintre romani (29%) considera ca impactul crizei asupra locurilor de munca a atins deja apogeul.

Cei mai optimisti europeni: germanii si austriecii

Singurele tari in care cetatenii sunt mai optimisti si au apreciat situatia locurilor de munca, sunt Germania si Austria.

Romanii sunt pesimisti si in legatura cu evolutia situatiei financiare a propriilor gospodarii si cu cea a situatiei locurilor de munca, doar 18%, respectiv 12% dintre ei fiind de parere ca acestea vor evolua in bine in urmatoarele 12 luni.

In schimb, aproape jumatate dintre romani (48%) cred ca urmatoarele 12 luni vor fi mai proaste in ceea ce priveste situatia locurilor de munca, iar 32% cred ca situatia va ramane neschimbata.

Datele pentru Romania s-au realizat pe baza unui esantion national de 1.001 de persoane, cu varste de cel putin 15 ani.