O gospodina inimoasa din Bistrita pregateste un pachet salvator pentru verisoara ei din Spania, ramasa de curand fara loc de munca. Si asa se intampla in multe familii cu rude aflate printre straini.

In Daia Romana din judetul Alba, de exemplu, satenii trudesc de doua ori mai mult in iarna aceasta. Din porcii ingrasati peste an, prepara, pe banda rulanta, toba, lebar si carnati pentru cei dragi aflati departe.

Tanti Maria suspina de fiecare data cand vine vorba despre baiatul ei, plecat de 13 ani in Spania. Daca pe vremuri venea acasa de sarbatori, incarcat cu daruri si bani, acum ea este cea care ii poarta de grija.

Ca baiatul ei sunt multi romani care nu se pot intoarce in tara de Craciun, dar jinduiesc, fireste, dupa ceva bun de-acasa.

La cateva curti distanta, alta mama cu doi copii plecati in strainatate pregateste pachete cu bunatati. Si in satul Coca din judetul Satu Mare e forfota prin gospodarii.

Acesti parinti trebaluiesc de zor pentru cele trei fete ale lor, care traiesc undeva langa Roma si castiga mult mai putin decat anul trecut. Asa ca familia nu le mai trimite doar zacusca si muraturi, de gust, ci cate un porc intreg.