"Ceea ce vedem acum in strada este rezultatul lipsei libertatii fata de coruptie si a lipsei libertatii proprietatii. Romania are printre cele mai modeste scoruri din Uniunea Europeana atunci cand se masoara aceste doua libertati. In Romania nu exista o libertate a proprietatii", a spus vineri Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

In opinia sa, prin cresterea libertatii economice s-ar rezolva multe din doleantele exprimate de protestatari.

"Stiu ca daca i-am intreba ce isi doresc, unii ar spune ca vor infrastructura rutiera (autostrazi etc), altii ar dori infrastructura din sanatate imbunatatita. Altii pe cea din educatie. Dar daca vom creste libertatea economica, vom avea ca efect secund si autostrazi si o infrastructura mai buna in sanatate si asa mai departe", a mai spus Croitoru.  

La randul sau, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a prezentat un set de reforme esentiale pentru cresterea economiei peste potential si astfel nivelul de trai sa se imbunatateasca.

"Toata lumea vrea crestere economica inalta, nu de 3% ci de 5%, daca se poate. Ei bine, daca toti vrem sa crestem cu 5%, aceste reforme structurale sunt absolut necesare", a spus Valentin Lazea.

In opinia sa, este vorba exact de aceleasi reforme structurale necesare pentru aderarea Romaniei la zona Euro.  

Reforma educatiei, in opinia lui Valentin Lazea, poate fi realizata prin cresterea semnificativa a salarizarii personalului didactic, dar in functie de performanta, inlocuirea sistemului meditatiilor private cu un sistem al meditatiilor colective gratuite, iar pentru cresterea egalitatii de sanse intre copiii din mediul rural si cei din urban, alocarea unei cote de 10%, la admitere, din locurile gratuite la facultatile de stat absolventilor de liceu din mediul rural, selectionati in ordinea mediilor de absolvire.  

De asemenea, trebuie adoptate o serie de politici pronataliste, pentru cresterea populatiei.

"Potrivit datelor ONU, in 2080, in Romania vor trai circa 13,9 milioane de romani, majoritatea batrani. Cauzele acestui declin demografic sunt migratia externa si sporul natural negativ", a mai spus Lazea.  

Printre celelalte reforme mentionate de Valentin Lazea sunt cele care vizeaza atragerea investitiilor straine, politici inteligente de imigrare, trecerea Bursei la stadiul de piata emergenta, consolidarea terenurilor agricole, stimularea modelului de crestere economica pe investitii si exporturi, revitalizarea parteneriatului public privat in proiectele de investitii majore si dezvoltarea platilor electronice.