Romania are in momentul de fata 5,2 milioane de pensionari. Aproape 3 milioane au pensii sub 1000 de lei. Pentru aceasta categorie, proiectul de lege vine cu o crestere de 16 procente. Pensionarii ar putea primi 144 de lei in plus prin eliminarea impozitului pe venit. Asadar o pensie de 900 de lei de exemplu va ajunge la 1044 de lei.

Pentru cei care au pensii cuprinse intre 1000 si 2000 de lei, adica peste 1 milion de pensionari, cresterea este mai mare. Vor primi in plus 104 lei prin eliminarea contributiilor la sanatate si inca 304 lei prin eliminarea impozitului pe venit. Adica, o pensie de 1900 de lei va ajunge la 2308 lei.

Postasul le va aduce mai multi bani si celor aproape un milion de pensionari care au peste 2000 de lei. Prin eliminarea contributiilor la sanatate ei vor primi in plus cel putin 110 de lei.

Problema este ca toti acesti bani vor contribui la marirea deficitului la bugetul de pensii. Anul trecut specialistii au anuntat o „gaura" de peste 1,2 miliarde de euro. Potrivit reprezentantilor guvernului Ciolos, care nu au fost de acord cu proiectul, impactul negativ asupra bugetului consolidat va fi de 2,2 miliarde de lei. Ministrul muncii atrage atentia ca sunt si putini angajati.

Dragos Nicolae Pislaru, Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale: "Prin lege s-au alocat 20 de persoane care sa rezolve problemele tuturor pensionarilor care au nevoie de recalculari. E o munca de detectiv care va duce ca in anul 2200 sa terminam dosarele. Nu sunt bani, nu sunt bani."

Potrivit proiectului de lege care mareste pensiile, contributiile CASS vor fi suportate de stat si nu de contribuabili. Ar fi fost aproape imposibil, spun expertii in finante, tinand cont ca un salariat sustine 3 pensionari.

Liviu Dragnea: "In programul de guvernare am stabilit care sun sursele de finantare suplimentare si apoi am inclus masurile de relaxare fiscala pentru persoane fizice si juridice. Din pacate guvernul Ciolos s-a opus pentru ca a avut o abordare contabila si nu economica."

Masurile vor fi votate de Camera Deputatilor, convocata in sesiune extraodinara de presedintele ei, Liviu Dragnea.

Daca proiectul va fi adoptat in aceasta forma, pensiile vor fi marite in maximum 15 zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.