La bauturile alcoolice acciza creste cu o treime, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool. Producatorii sustin ca evaziunea fiscala va creste si ea de la 70 la 90%, iar fabricile legale risca sa se inchida.

"Este cea mai mare crestere de accize din istoria Romaniei dupa revolutie.Vor fi cresteri intre 30 si 40 la suta la bauturile mai tari, adica whisky, vodca, gin. Produsele vor deveni atat de scumpe pe raft, incat practic nu la va cumpara nimeni. Vor bea tuica, pufoaica, ce vor mai bea, si mai avem un pas si bem parfum pe strada ca rusii”, spune Romulus Dascalu, de la patronatul Garant.

In afara de alcool, Guvernul a decis sa introduca accize si pentru anumite produse pe care le considera de lux. Printre ele aurul, cu o acciza de 2 euro pe gramul de 18 karate. Bijutierii spun ca produsele cu adevarat de lux se vor taxa la fel ca cele obisnuite. Si asta pentru ca pietrele pretioase nu se accizeaza si astfel un inel cu diamant se va taxa la fel ca unul fara pietre.

Pe lista noilor accize figureaza si blanurile naturale. In functie de pret, acciza pleaca de la 50 de euro, la cele mai ieftine, si ajunge la 1.200 de euro pentru cele mai scumpe. Vestea buna este ca produsele aflate deja in magazine se vor vinde fara accize, pana la epuizarea stocului.