Inca de la prima ora a noului an si imediat dupa izbucnirea artificiilor, populatia va incepe sa plateasca pentru electricitate un cost mai mare, pretul mediu al energiei electrice vandute la tarif reglementat urmand sa creasca cu 0,26%, ca urmare a majorarii valorii unor componente de pret ale tarifelor reglementate si a reducerii altora, potrivit Mediafax.

La randul lor, tot inca din prima zi 2015, soferii vor trebui sa fie mai atenti pe drumul spre casa, si pentru ca amenzile de circulatie vor fi din ianuarie mai mari, ca efect al majorarii salariului minim pe economie, indicator la care este raportat.

Salariul minim brut pe economie va urca de la 900 lei la 975 de lei din 1 ianurie 2015, iar aceasta majorare va antrena automat si cresterea cuantumului amenzilor rutiere, in conditiile in care un punct-amenda reprezinta 10% din salariul minim.

In sectorul energetic, companiile vor continua sa utilizeze acelasi sistem de redevente, dar vor plati si in 2015 un impozit suplimentar pe monopol, in cazul companiilor de transport si distributie de energie electrica si gaze naturale, un impozit de 60% din veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale si un impozit special de 0,5% aplicat veniturilor obtinute de catre companii, pentru exploatarea resurselor naturale, altele decat gazele naturale.

Nivelul accizelor va fi exprimat in lei, nu in euro ca pana acum, solutie gasita de Guvern pentru a nu pierde bani raportandu-se in continuare la cursul in scadere al Bancii Centrale Europene, iar impozitul pe constructii speciale impuse companiilor, introdus in acest an, va fi redus de la 1,5% la 1% din valoarea constructiilor existente in patrimoniul acestora.

Asiguratorii, insa, vor plati mai mult la Fondul de garantare a asiguratilor, contributia impusa acestora urmand sa creasca de la 0,8% la 1% din primele incasate in cazul asigurarilor generale si de la 0,3% la 0,4% din volumul incasarilor din prime pentru companiile care practica asigurari de viata.

In schimb, din ianuarie, Autoritatea de Supraveghere Financiara va reduce mai multe taxe si cote aplicate pietei de capital si fondurilor de pensii, inclusiv cota din contributiile brute incasate de fondurile de pensii administrate privat, precum si a cotelor aplicate ofertelor publice de vanzare si cumparare.

Toate aceste modificari vor putea fi introduse in bilantul contabil de catre companii pe baza unei noi legi a contabilitatii, care va fi aplicata tot de la 1 ianuarie 2015, una dintre modificari fiind aceea ca toate persoanele juridice romane vor putea utiliza un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, nu doar firmele afiliate unor persoane juridice straine.

Noul sistem de contabilitate ar putea sa reaminteasca Guvernului ca, de la 1 ianuarie 2015, incep ca curga penalitati de 0,1% pe zi daca statul nu plateste transa de 50 milioane de lei pentru licente Microsoft, care trebuia achitata pana la finele lunii octombrie, dar care este intarziata deoarece autoritatile verifica achizitia prin prisma unor eventuale nereguli.

Tot in sistemul contabil vor fi introduse atat cota redusa de TVA, de 9%, pentru serviciile din turism care includ minim cazare, cat si noile reguli de taxare cu TVA a serviciilor electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune prestate catre consumatori, care stabilesc ca furnizorii de servicii vor fi obligati sa colecteze TVA din fiecare stat membru in care au consumatori. Pana in prezent, vanzarile de bunuri erau taxate cu valoarea TVA din tara cumparatorului in timp ce vanzarile de servicii erau taxate cu valoarea TVA din tara vanzatorului, insa de la 1 ianuarie va fi luata in calcul valoarea TVA din tara cumparatorului.

Specialistii apreciaza ca aceasta schimbare ar putea afecta si pretul aplicatiilor din App Store vandute in Romania, deoarece Apple a folosit mereu o cota TVA de 15%, una dintre cele mai mici din Europa, insa va fi obligata sa foloseasca taxa pe valoarea adaugata din tarile de rezidenta ale cumparatorilor europeni, respectiv de 24% pentru Romania, ceea ce ar putea genera cresterea preturilor aplicatiilor cu noua procente.

Ei mentioneaza ca Apple nu a anuntat in mod explicit ca va avea loc o marire a preturilor finale afisate in App Store, dar arata ca pastrarea unui pret unic va duce la diminuarea incasarilor dezvoltatorilor si a comisioanelor incasate de catre companie, iar acesta este o situatie putin plauzibila.

Poate acest lucru nu ii va speria pe functionarii implicati in sistemul de gestionare a fondurilor europene, care, daca sunt corecti si harnici, vor beneficia de o majorare salariala, cu bani acordati de Uniunea Europeana. Practic, de la 1 ianuarie 2015, va fi aplicat un sistem de evaluare a performantei functionarilor implicati in sistemul de gestionare a fondurilor europene si doar acele persoane care performeaza la locul de munca vor primi, in continuare, majorarea salariala asigurata de Uniunea Europeana pentru functionarii din sistemul de gestionare a fondurilor UE.