Şi cheltuielile au crescut cu 500 de lei. Practic, jumătate din buget se duce pe facturi şi pe mâncare, cu 15% față de media europeană.

De doi ani tot cresc salariile în România, iar asta se vede în datele statistice. De anul trecut până acum au crescut cu 600 de lei şi au ajuns la 4.700 de lei pe lună. Par mulţi bani, însă dacă să ne uităm şi la cheltuieli, realizăm că oamenii cât au atâta cheltuiesc. Aşadar le-au crescut şi cheltuielile cu 500 de lei în 2019 faţă de 2018.

Cele mai importante în buget sunt cele de consum, adică de zi cu zi. Am comparat procentual nevoile românilor cu ale europenilor şi am aflat că, dacă pe facturi şi întreţinere ei dau mai mult ca noi, pe mâncare dau jumătate.

În Europa banii se duc pentru mese la restaurant sau mobilă. În schimb noi dăm mai mult decât ei pe tutun şi alcool şi pe abonamente de telefonie şi internet - servicii de comunicaţii.

Lăsăm procentele, ca să vedem şi sume exacte - e adevărat sunt sume medii, raportate de Institutul Naţional de Statistică. În vara lui 2018 o familie dădea pe mâncare lunar 770 de lei, iar în vara lui 2019 - 824 de lei. Facturile au şi ele o creştere, la fel hainele şi transportul.

O parte dintre aceste majorări sunt din cauza inflaţiei, potrivit datelor INS - de doi ani şi jumătate România are inflaţie anuală medie de 4%, luna de lună. Vestea proastă este ca şi în această toamnă continuă scumpirile, spun economiştii.