Se evita astfel modificarea Constitutiei, care precizeaza ca teritoriul Romaniei este organizat in comune, orase si judete. Potrivit premierului, tara noastra ar putea atrage mai multe fonduri europene, prin reorganizarea administrativa.

In prezent, Romania este impartita in opt regiuni de dezvoltare, denumite dupa pozitia geografica, respectiv Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru, Bucuresti si Ilfov.

Boc a spus ca BPN al PDL a decis promovarea si sustinerea reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii pentru ca "cetateanul sa aiba mai aproape de el administratia".

Emil Boc a explicat colegilor sai de partid ca descentralizarea trebuie sa se produca pana la ultimul nivel, iar atributiile care tin de servicii deconcentrate sau de consilii judetene, in principal, sa se duca la nivelul primariilor.

Prim-ministrul a mai aratat ca la nivelul noilor consilii judetene vor ramane politicile de dezvoltare regionala, de absorbtie de fonduri europene, de distribuire de fonduri pentru investitii, drumuri, mediu.

"Actualele judete nu fac fata provocarilor secolului actual pentru a aduce bani europeni si de a avea politici coerente in ceea ce inseamna investitii care trebuie sa se realizeze", a mai spus Boc, adaugand ca, de exemplu, un drum incepe dintr-un judet si se continua in alt judet.

Daca legea va fi adoptata in varianta sustinuta de Traian Basescu si de PDL, Romania va avea opt regiuni, care se vor numi tot "judete". Totodata, vor fi desfiintate actualele consilii judetene si prefecturi, intrucat va exista doar o structura administrativa pe judet.