Un brad cumparat din piata cu 150 lei poate fi achizitionat din hipermarket cu 90 lei. Cum se explica diferenta de pret? Exista comercianti care vand brazi de import luati de la hipermarket cu un anumit pret, la care adauga un comision in functie de client. De aici si diferenta de atitudine intre vanzatorii din piata.

Prin urmare un brad aratos adus tocmai din tarile scandinave poate fi cumparat cu preturi intre 90 si 400 de lei, in functie de coroana sau inaltime. Cei care vor un brad natural, dar nu vor sa cheltuiasca atat de mult,  pot alege dintre cei autohtoni, care pornesc de la 30 de lei.

Indiferent unde sunt vanduti, pomii de Craciun trebuie sa fie insotiti de avizul de taiere. ''Transportul si comercializarea fara documente constituie contraventie si se amendeaza cu sume intre 1.000 si 5.000 de lei", sustine Dan Aldea, reprezentant RomSilva.

Aceeasi amenda o poate plati si cumparatorul de rand, daca nu cere actele care sa ateste ca brazii au fost taiati legal. Cei care vor sa protejeze natura sau isi doresc sa pastreze mai mult timp bradul aleg unul in ghiveci, care costa intre 70 si 200 de lei.