Spre exemplu, BRD-Groupe Societe Generale a lansat un card contactless care poate fi utilizat si pentru plata transportului in comun, deocamda doar in Bucuresti. Ulterior, va putea fi folosit si in Sibiu si Constanta.

Din iunie, BRD va extinde acceptarea cardurilor contactless in toate statiile de metrou din Bucuresti, generalizand astfel solutia tehnica instalata in zece statii incepand din luna decembrie 2010.

Cum poti folosi cardul

Cardul contacless va functiona precum un card bancar standard. "Noua functie reprezinta o dezvoltare a platformei tehnice care include cardurile Instant Pay sub forma de sticker si breloc si cardul Suporter, care permite atat personalizarea, cat si accesul pe stadionul echipei favorite direct cu cardul", se arata intr-un comunicat BRD.

BRD are deja instalate peste 1.000 de terminale de acceptare a cardurilor contacless la nivelul intregii tari, la comercianti precum Carrefour, Mic.ro, KFC, Pizza Hut, IKEA sau Inmedio.

BRD a emis pana acum circa 15.000 de dispozitive contractless sub forma de sticker sau breloc.

"Ne dorim ca intr-un orizont de timp cat mai scurt sa facem trecerea la carduri contactless. Este absurd sa spunem ca vom migra intr-un an de zile. Ne propunem sa facem migrarea pe termen scurt si mediu. Avem 2,2 milioane de carduri și va spun ca in București exista 300.000-400.000 de clienti cu carduri. Se poate face migrarea la contactless intr-un an sau doi, in functie de dorinta clientilor",
a declarat Dana Demetrian, directorul executiv al polului de administrare generala a retelei BRD.

Saptamana trecuta a fost lansat cardul de debit lansat de BCR in colaborare cu RATB, cu ajutorul caruia reincarci electronic plata calatoriilor, prin intermediul aplicatiei de transport. In plus, primesti automat 10 lei in portofelul electronic si un bonus de 5% pentru toate reincarcarile aplicatiei.

Cardul lansat de Banca Comerciala Romana (BCR) in colaborare cu RATB, poate fi folosit atat pentru tranzactiile uzuale la POS si ATM, cat si direct in mijloacele de transport in comun, la aparatele de taxare electronica, atat in Romania, cat si in strainatate, dar si pe internet. Totodata, aplicatia contactless permite efectuarea platilor rapid, fara a da cardul din mana, la POS-urile acceptante.
 
ZAMBET BCR, copiat dupa modelul londonez
 
“Dupa Londra, Bucurestiul este al doilea oras din lume care are un card ce poate fi folosit atat ca instrument bancar cat si pentru a face plata calatoriilor cu mijloacele de transport in comun. Este un instrument de plata care usureaza viata bucurestenilor si care pune Bucurestiul alaturi de Londra, Hong Kong si Singapore in topul celor mai moderne si mai inovative orase ale lumii”, a declarat Oana Petrescu, vicepresedintele BCR.