Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, bancile trebuie sa acorde un termen minim de 15 zile imprumutatilor pentru rambursarea creditului in caz de denuntare unilaterala a contractului de catre banca. Mai mult, in lipsa de unei astfel de prevederi, bancile nu vor putea denunta unilateral contractele de credit decat pentru motive temeinice.

Executare imobilelor ipotecate

Executarea ipotecilor mobiliare poate fi pusa sub semnul intrebarii. Astfel, noul Cod Civil prevede ca opozitia la executare suspenda de drept procedura de vanzare pana la solutionarea definitiva a cauzei.

Daca pana acum se puteau opune executarii debitorul, alti creditori ai debitorului avand garantii asupra aceluiasi bun si proprietarul bunului, conform noului Cod se pot opune si fidejusorii, codebitorii solidari, precum si orice persoana care a notificat existenta unui drept sau a unei pretentii cu privire la bunul executat.

Noul Cod Civil introduce conceptul de „perfectare” a ipotecilor. Concrent, simpla inscriere in arhiva electronica nu va mai fi suficienta pentru a asigura eficienta si opozabilitatea garantiilor asupra bunurilor mobile.

Prevederi bancare

Noul cod prevede dreptul titularului de a dispune in mod liber de sumele din contul curent, fara alta conditie decat notificarea prealabila, in masura in care aceasta a fost agreata contractual.

Un alt concept nou referitor la conturi este acela de „control asupra contului”. Astfel, acest nou concept poate ridica probleme semnificative in cazul garantiilor asupra conturilor deschise de imprumutati la alte banci decat creditorul. Asa ca bancile ar putea impune debitorilor restrictii deschiderea de conturi la alte banci.

Citeste si

Top 10 cele mai bine platite slujbe ale viitorului

Curatenie de toamna. Google renunta la 10 servicii