Aceasta contributie vizeaza timp de doi ani veniturile mai mari de un milion de euro pe an. Ea ar urma sa afecteze aproximativ 1.500 de persoane, care vor plati in medie 140.000 de euro, pentru un castig estimat la 210 milioane de euro pe an.

Ministrul Bugetului, Jérôme Cahuzac, a asigurat ca aceasta contributie "legitima" nu este una "de consficare". "Fiecare trebuie sa contribuie in functie de mijloace" la efortul cerut francezilor. "De ce o taxare exceptionala timp de doi ani? Deoarece este timpul redresarii", a adaugat el.

"Aceasta ar permite membrilor Guvernului sa poata merge la televizor duminica seara si sa spuna: «priviti, ii taxam pe bogati cu 75%». Toata lumea stie bine ca acest lucru nu va aduce nimic si ca o parte dintre cei care castiga acesti bani va pleca", a declarat fostul ministru pentru Locuinte Benoist Apparu, citat de AFP si preluat de Mediafax.

In opinia colegului sau Eric Woerth, fost ministru al Bugetului, "75% este un nivel punitiv" si "paradoxul este foarte puternic: vom taxa enorm o categorie mica de persoane, ceea ce va aduce foarte putin si fara indoiala ii va determina pe unii (contribuabili) sa plece".

In 2013, francezii vor fi supusi unei cure de austeritate istorice pentru a readuce deficitul public la 3 la suta din PIB, cu pretul unui efort fara precedent de 36,9 miliarde de euro, dintre care 24 de miliarde din cresterea impozitelor, potrivit proiectului de buget, discutat in prezent de Adunarea Nationala.