Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca ii este teama, in cazul unui seism de magnitudine mare, pentru "oamenii care stau in cladirile vechi" si care "refuza cu obstinatie" sa fie facute lucrari de consolidare.

Edilul a subliniat ca, potrivit prevederilor legale in vigoare, nu are dreptul sa oblige bucurestenii sa accepte consolidarea locuintelor pe care le detin si sa se mute temporar din acestea, insa face demersuri la Guvern pentru modificarea legii.

"Mi-e teama pentru oamenii care stau in cladiri vechi. Participarea noasta este facultativa. Eu nu am, conform Constitutiei, dreptul sa-i fortez. Stau pe capul Guvernului, dar din pacate lucrurile merg destul de greu", a explicat Oprescu.

Primarul general a precizat, in acelasi context, ca in Capitala au fost consolidate, in ultimii ani, 30 de cladiri cu risc seismic, care are au intre 160 si 180 de apartamente, iar alte 15 sunt "in lucru".

Intrebat care este situatia cladirilor din Centrul Vechi, Sorin Oprescu a spus ca in aceasta zona sunt 186 de imobile, dintre care "trei sferturi" au fost retrocedate.

Potrivit edilului sef al Capitalei, 24 dintre cladirile din Centrul Vechi au fost consolidate "pe banii proprietarilor".

In privinta celorlalte cateva zeci cu risc seismic, Oprescu a subliniat ca nu are "niciun instrument" pentru a actiona in conformitate cu legea.

"Problema este ca proprietarii de la parter isi fac afacerile", a explicat primarul, cu referire la motivul pentru care nu pot fi facute alte consolidari in zona, la cladiri cu restaurante, cafenele si magazine la parter.

In aceeasi emisiune, Sorin Oprescu a fost intrebat unde locuieste si daca respectiva ar putea avea probleme in caz de cutremur. Edilul a precizat ca sta pe strada Popa Savu, aflata in sectorul 1, in zona Charles de Gaulle, si ca, din cate a aflat de la un vecin, locuinta este sigura.